UNG tipsar: 11 sätt att göra julen juligare

Vad gör man innan Tomten är far till alla barnen börjar? Måste man verkligen handla julklappar? UNG-redaktionen levererar 11 sätt att ge julen extra krydda.

23 december 2018 02:57

1 Aktivitet innan tomten

Behöver ni någonting att underhålla er med i väntan på tomten? Får småkusinerna myror i benen? Måla som en aktivitet på julafton. Ta fram målarfärg och papper och släpp kreativiteten fri! Alla kan vara med. Superroligt!

2 Dekorera paketen.

Häng exempelvis på en inslagen skumtomte eller en doftande kanelstång på paketen. Det är en liten gest som förgyller varje paket och höjer lyxkänslan markant.

3 Trött på vanliga pepparkakor?

Mixa istället pepparkakor med färskost och forma dem som små bollar och doppa i choklad. Voilá! Pepparkakspraliner.

4 Gör paketutdelningen till en lek

Kör julklappsleken med familj och släkt på julafton! Alla köper varsitt paket för ca 50-100kr, sedan kastar man tärning och spelar om vem som får vad. Mycket skratt och spänning utlovas!

5 Stämningsfull spellista

Spellistan "Christmas Peaceful Piano" är perfekt om man vill komma i julstämning. Där finns alla välkända jullåtar spelade på piano. Perfekt bakgrundsmusik under middagen, när man pluggar eller under julbaket.

6 En hållbar jul

Enligt siffror från Postnord förväntas svenskarna handla julklappar för 23 miljarder kronor i år. Ja, miljarder. Det är helt sjukt ofattbart mycket pengar. Och det är pengar som enligt UNG:s egna förutfattade meningar spenderas på ohållbar konsumtion. Det kanske räcker med en klapp var i år? Kanske går sakerna att hitta second hand enligt "årets julklapp"? Kanske kan du ge bort dina favoritböcker till någon som ännu inte har läst dem?

7 Handla lokalt

Men OM det nu ska shoppas julklappar - försök handla dem lokalt. Stadskärnan hålls levande och utsläppen det kostar att frakta det du köpt från Wish har jorden inte råd med.

8 Nalta roligare

Skriv julrimmen på pitemål. Kommer garanterat uppskattas, inte minst av de lite äldre släktingarna. Jag (Linnea) gav en hudkräm till min mamma i julklapp förra året. "Dö jär nö nå djävulskt dukti. Jenna ha dö na som jär dä fukti". Så jo, det kan bli lite hur som helst.

9 Piteås egna julvärdar

På julafton håller Piteås egna julvärdar låda i PiteFM. Det är radiostudenterna Viktor Magnusson och Angelicca Larsson som underhåller från klockan 10-18, blandat med både julig och mindre julig musik. Perfekt att ha på i bakgrunden under glöggmyset. Klockan 15 tänder de ljuset i studion!

10 Musikquiz med jultema

Så där efter julbordet blir stämningen lätt lite tyngre. Folk är mätta och det är fortfarande länge tills Tomten är far till alla barnen börjar. Kör ett musikquiz med jullåtar!

Händer runt Piteå under jul

Idag, fredag, från klockan 12-15, håller Piteå Museum rimverkstad i Sessionssalen.

Ikväll, fredag, klockan 19.00 håller vokalgruppen Sunday julkonsert på EFS i Bergsviken. Fri entré.

Trött på den näst intill oundvikliga julmusiken? Bryt av och lyssna på Movits när de spelar i Luleå lördag kväll.

På annandagen öppnar LF Arena upp för allmänheten. Klockan 11-13 är det skridskodisko i rinken.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Eriksson, Hanna Lindmark, Sanna Bengtsson, Linnea Lundström