Tove föreläste på Almedalsveckan

I veckan fanns stiftelsen Choice på plats i Almedalen för att föreläsa om sin verksamhet. Det gjorde också den utflyttade pitebon och läkarstudenten Tove Karlsson, 22 år.

7 juli 1916 19:00

Tove, som också är tidigare medarbetare på UNG-redaktionen, har precis avslutat sitt tredje år på läkarutbildningen vid Karolinska institutet.

- Under de första två åren fick vi lära oss väldigt mycket om den egna kroppen, det kändes orättvist att inte alla får lära sig det. Jag började googla runt för att se om det fanns något sätt att nå ut med den kunskapen till andra, och hittade stiftelsen Choice. Där har jag varit fast sen dess!

Choices koncept är att låta läkarstudenter utbilda högskole- och gymnasieelever om alkohol, narkotika och tobak: ANT. Det är en ideell organisation som startades för sex år sedan och år 2015 fanns ungefär 130 aktiva läkarstudenter med.

- Vi åker ut till skolor som tar kontakt med oss. Då har vi två föreläsningar som är 90 minuter långa vardera, sedan får eleverna göra ett eget arbete om valfritt område som passar in i deras läroplan.

Hur kommer det sig att just du vara med på seminariet på Almedalsveckan?

- Jag och några till ingår i styrgruppen av läkarstudenter i Choice, så vi har varit här och pratat om vårt arbete. Jag har föreläst mest i hela organisationen sen jag blev med, så jag tror det var därför. Det var faktiskt mer folk och lyssnade än vad jag hade väntat mig. Många ville ställa frågor och så, det var kul.

Varför tycker du ANT-utbildningar behövs?

- Det är ett växande problem, många i cannabisdebatten tror att det är ofarligt. Det är en sån extrem okunksap, trist att ungdomar hamnar i det utan att veta vad de tackar ja till.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linnea Lundström