När jag hör musiken tystnar allt annat

23 augusti 2018 14:20

Tänk dig att du slår på en låt du inte hört på länge och får värsta slaget i magen och obehag i bröstet. Helt plötsligt känner du dig tom och full av känslor på samma gång. Slaget i magen blir till en mer obehaglig känsla och i den stunden påminns du om något du glömt för länge sedan. Det lovar jag att du varit med om någon gång och visst är det magiskt? Musik är magiskt på så många sätt.

Musik är otroligt känsloväckande. Shit alltså. När orden tar slut fortsätter musik att ge. Det finns hur många låtar som helst med texter som berör på ett helt annat plan än någonting annat. Jag kan bli totalt nedslagen av en ledsam låt om det är en djup text, eller supertaggad på livet till en peppande låt. Det blir lättare att känna med musik, och omöjligt att hålla känslorna inne. När jag är på stora konserter är känslan som störst, då man känner basen i hela bröstet. Alltså, hur mäktigt? Det är verkligen en euforisk känsla. Njuter.

Tänk vilken motivationskälla det är också. Jag skulle tillexempel aldrig kunna träna utan musik. Det hjälper mig att kämpa och fokusera på mig själv. Att plugga in hörlurarna är att gå in i sin egen zoon, få bubbla in sig och fokusera på sig själv istället för på allt runtomkring. Jag tror det är viktigt och musik kan hjälpa till med det.

Det är fascinerande vad musik kan göra med oss. Tänk alla människor som forskar om just detta; hur musiken påverkar oss. Det finns en studie gjord av Adrian North och David Hargreaves som är intressant. De satte upp högtalare i en affär där det såldes vin och skulle se om bakgrundsmusiken påverkade valet konsumenterna tog. Där fanns två hyllor mittemot varandra, ena sidan med franskt vin och andra sidan med tyskt vin. När ingen musik spelades såldes det franska vinet bättre. Då tysk musik spelades såldes de tyska vinet dubbelt så snabbt som det franska, och när de spelade fransk musik såldes det franska vinet fem gånger snabbare än det tyska. Musik påverkar oss även då vi inte tänker på det vilket är mäktigt, men obehagligt. Det är lättare än man tror att manipulera människors känslor och stämning med musik.

Jag har ca 50 spellistor på Spotify och alla har ett eget syfte. Lugna listan, roadtriplistan, busslistan, gråtlistan, liggaisängenochstirrauppitaketlistan - you name it. Aldrig blir jag less. Gammalt som nytt, jag lyssnar på allt. För musik är verkligen någonting helt unikt.

KRÖNIKA

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!