I höstas fick det påstådda internetfenomenet stor spridning - media rapporterade om självmordsfall kopplade till Momo challenge, som går ut på att den skräckinjagande karaktären Momo dyker upp i sociala kanaler som Whatsapp, Instagram och Youtube. Det sades vara ett "självmordsspel" som uppmanade barn att skada sig själva och ta sina liv. Men någon sanning bakom har ingen lyckats hitta och det är i själva verket en vandringssägen.

Journalisten Jack Werner föreläser om sociala medier och källkritik, är expert på vandringssägner och har vunnit Stora journalistpriset för satsningen Viralgranskaren:

– Det är en berättelse om ett skräckfenomen på nätet som barn leker med, precis som de lekte med ”svarta madame” och ouijabräden förr i tiden, och som föräldrar fruktar eftersom det blir den perfekta symbolen för hur de saknar kontroll över vad deras barn gör på nätet, säger han till UNG.

Jack Werner menar att det framför allt är vuxna, snarare än barn, som skrämmer upp varandra kring Momo. I september skickade exempelvis Värmdö kommun ut en varning om riktade till vårdnadshavare med barn på de kommunala skolorna.

Hur kommer det sig att ryktena återuppstått?

– Som jag förstått det handlar denna nya omgång om att brittiska tabloider plockat upp en kommentar i en facebookgrupp, där en person varnade för Momo. Det har sedan blåsts upp då fler och fler tabloider skrivit om varandras artiklar. Poliser har också gått ut och varnat för leken, men utan att peka på några nya bevis för att någon ska ha skadats eller förmåtts till självmord av Momo.

Här ger Jack Werner sina tips för att undvika att falla för liknande rykten:

– Jag tror det viktigaste man kan göra som förälder är att försöka jämföra barns sysselsättningar på nätet med vad man själv gjorde som barn. Skräcklekar har alla hållit på med, och visst har de varit kusliga, men man har ju samtidigt överlevt dem och till och med vuxit genom dem.

– Försök också fundera över vad som är tekniskt möjligt på nätet. Kan Momo hacka en och ta över ens konton, bara genom att skicka ett meddelande till en på sociala medier? Nej, det går inte. Har en enskild person tid att sitta och hålla igång miljontals chattar med barn över hela världen? Nej, det har den inte.

– Sist men inte minst, ifrågasätt alltid det hårdast som bekräftar dina redan befintliga åsikter. Du är den bästa på att lura dig själv.