Hur verklighetstrogna är high school-filmerna?

Nora Ferguson flyttade från Piteå till USA för att själv gå på high school och besvarar våra frågor om livet som tonåring i staterna.

23 augusti 2019 06:01

1 I filmer som Mean Girls kan vi se tydligt hur eleverna är indelade i olika gäng i kafeterian, ser det ut så?

– Ja! På vår skola är det väldigt grupperat utifrån etnicitet, där sitter till exempel de vita populära tjejerna och de svarta populära killarna för sig. Men man kan vara med i fler grupper än en och alla kan umgås med alla, det är inte så otrevligt och instängt som filmerna visar. Jag började trots det att spela volleyboll för att ha ett tydligt gäng att umgås med när jag var ny på skolan, det hade nog varit tufft utan ett gäng.

2 Hur är festerna? Använder man röda plastmuggar och beer kegs?

– Ja, röda plastmuggar används hela tiden! Beer kegs finns, men det är inte vanligt. Eftersom man inte får dricka innan man fyllt 21 i USA, så får man hålla det lite hemligt och vi har en flyktplan om polisen skulle dyka upp. Det är också populärt att hyra hus på AirBnb inför en fest.

3 Är sport- och cheerleaderkulturen lika integrerad i high school-världen som det verkar i filmer?

– Cheerleaders är en stor grej, men de är inte de populäraste på skolan. Poms är skolornas danslag som dansar i mellanakterna på matcherna, medan cheerleaders står vid sidan om och hejar, dansarna är väldigt populära och mellan gängen finns en stor rivalitet. Basket och amerikansk fotboll är populärt och är de bra på att spela sporten, så blir de populära med.

4 Måste man ha en skriftlig tillåtelse att gå på toaletten?

– Ja, man måste ha ett ”hall pass”. Får man tillåtelse att gå någon annanstans än till toan måste ansvarig lärare skriva ned ditt namn, id-nummer, tiden man gick och vad man ska göra.

5 Tuggar folk lika mycket tuggummi på highscool som i filmerna?

– Ja, hela tiden.

6 Vad är homecoming?

– En skolfest varje år. På min första skola var det en enklare fest som liknade mer en hemmafest, men på min nuvarande skola är det lite finare och inför varje fest ska man bjuda ut varandra.

7 Är sexualundervisningen lika konservativ som i filmen?

– Det är ganska konservativt och man är ju inte byxmyndig förrän man är 18 år i USA. Sexualkunskapen ingår i ”wellness”, som är en del av gympan på skolan, det är alltså gymnastiklärarna som håller i lektionerna. Många elever blir obekväma av de tecknade videorna de visar, som är ganska utdaterade. En lärare tog dock in en som kom och pratade om p-piller, kondomer och sex.

8 Hur tuffa är kvarsittningarna??

– Nej, det är det inte, man sitter bara och väntar av tiden. Under kvarsittningen får man inte prata med någon, titta på telefonen eller lyssna på musik förutom med skoldatorn under uppsikt. Om man är sen till lektionen får man en kvarsittning och har man fler än 14 stycken ogjorda kvarsittningar får man till exempel inte gå på balen eller fotbollsmatcher.

9 Vad äter man till skollunch?

– Antingen tar man med sig egen lunch eller så köper man på skolan, de säljer bland annat pizza, kakor och nachos. Antingen betalar man med kontanter, eller så kan man lägga in pengar på sitt skol-id. Jag saknar inte svensk skollunch.

10 Är balen en lika big deal som det verk på film? Hur funkar det?

– Den största är Prom som man går sista året, det är lite likt balen här men många gör Promposals. Prom är lyxigt och man bor ofta på hotellrum, har på sig en balklänning när man anländer och en annan att dansa i.

11 Vad är SAT och varför är det så viktigt?

– SAT är ett prov man gör inför collegeansökningarna. Under fyra timmar gör man två mattedelar och två engelska delar. De som har mer pengar kan skaffa en privatlärare och därför går det oftast bättre för dem, men skolan är väldigt bra på att förbereda eleverna med pre-SAT också.

12 Hur stor roll spelar betygen?

–Det är mycket värre i USA med betygen. När jag gick högstadiet i Bergsviken hade jag E och C vilket inte alls var ovanligt, utan något de flesta jag kände hade, medan en tjej på min skola i USA grät när hon fick ett B. Nu försöker jag bara få A och B, tillåter mig ett C men inget mer.

13 Är det något annat du inte tycker stämmer överens i high-school-filmerna?

– Jag tycker att filmerna får skolan att verka som något hemskt ställe med mycket mobbning. Det var jag lite nervös för, men så är det inte. En del saker i filmerna är löjliga också, det är inte ofta den snyggaste tjejen och killen på skolan blir tillsammans.

Nora Ferguson

Ålder: 19 år.

Bor: Maryland, USA.

Från: Bergsviken, Piteå.

Skola: John F. Kennedy High School, tidigare Evanston Township High School.

Flyttade till USA eftersom hennes pappa och släkt bor där, och för den roliga erfarenheten att få gå high school.

Bästa med high shool: ”School spirit”, pepp rallys, fotbolls- och basket matcher.

Sämsta med high school: Det är svårt och man får så sjukt mycket läxor och uppgifter.

Favorit high school-film: Clueless.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Agnes Hansius

Ämnen du kan följa