Högt tempo inför cheerleadingmästerskap

Piteås eget cheerleadinglag heter CheerUnity. Den 21 maj åker de till Riksmästerskapen i Malmö, UNG har kollat in deras träning.

12 maj 1916 08:59

Våghalsiga lyft, kast i luften och stora leenden - det är inte bara i amerikanska high school-filmer man utövar cheerleading. Tre gånger i veckan hittar man femton tjejer i Norrmalmias C-hall som gör det kanske ingen annan vågar. De utgör CheerUnity, ett cheerleadinglag som funnits sedan hösten 2014. Just nu tränas det för fullt inför mästerskapen i Malmö som går av stapeln den 21 maj.

I februari kom de tvåa i Distriktsmästerskapen, det var den placeringen som gav dem en biljett till Malmö. Två av de peppade tjejerna är 13-åriga Nicole Murphy och 20-åriga Isabelle Antonsson. De tycker båda att cheerleading är en sport som fler borde få upp ögonen för.

– Det är en sport där alla är delaktiga och där man lätt får en bra lagkänsla, säger Nicole Murphy. Lagkamraten Isabelle håller med:

– Ja, vi har en väldigt bra lagsammanhållning. Cheerleading är en väldigt rolig sport, den har ett högt tempo.

”Le, tjejer!”, ”Raka armar!”, ”Tänk på hållningen!”, ropar tränarna Alma Husanovic, 24, och Giseta Björklund, 28. Träningarna är intensiva och ofta övas samma stunts om och om igen tills de blir perfekta. Erika Johansson, 15, blir gång på gång uppkastad i luften i en ”toss”. Sällan är det utan skaderisk, vilket blir tydligt när en av tjejerna får åka in till akuten under träningen, efter en handledsskada.

– Det kan kännas väldigt jobbigt i början, men allt blir lättare ju längre man håller på med sporten. Träningarna är roliga, men ansträngande, säger Nicole.

Cheerleading är alltså inte en enkel sport som den har blivit stämplad som i många filmer. Dessutom ingår en lång försäsongsträning vilken mestadels består av fys.

Cheerleading bygger på koreografier och att hela laget är synkroniserat.

– Allt ska vara likadant, man får inte riktigt sticka ut på något sätt, förklarar Isabelle Antonsson, men hon menar ändå att det är den absolut roligaste sporten man kan gå.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Thea Määttä