Handlar vi vårdslöst?

Överkonsumtionen är ett faktum i det konsumtionsvärld vi lever i. Elin Eriksson analyserar konsekvenserna från konsumenterna.

5 september 2019 18:00

Konsumtionsvideor i alla dess former har blivit en ny trend som kan ses på internet. Videotitlar i stil med ”köper allt du pekar på i en butik”, ”köper allt på bokstaven a” eller ”köper så mycket du kan bära” är ofta videor med höga tittarsiffror. Det märks tydligt, på såväl sociala medier och samhället i stort, att vi lever i en tid där det råder en extrem shoppingnorm.

Vi köper, köper och köper och mycket av det som köps upplever vi dessutom som väldigt onödigt. Jag vet inte många personer som kan scrolla igenom sin bankhistorik och vara nöjd över sin konsumtion.

Den överflödiga konsumtionen är inget som ligger i människans natur så varför shoppar vi då som om det inte fanns någon morgondag?

Jag tror att det är en kombination av en utvecklad teknik inom marknadsföring tillsammans med giriga företag samt den mänskliga känslan av att alltid vela äga flest, finast och nyast saker som är några av de avgörande faktorerna. Det kommer alltid att komma nya moden, versioner, och produktuppdateringar från företagen för att få oss att konsumera mer än vad vi kanske behöver och det är inte alltid lätt, nästintill omöjligt, att exempelvis inte uppdatera mobilen när alla andra uppdaterar den.

Många äger fler bilar än vad det finns körbenägna personer i hushållet, handlar på tok för mycket mat till de olika högtiderna och förråden är sedan länge tillbaka fyllda med saker som inte är nödvändiga. För att inte tala om julhandeln och alla dessa teknikprylar och kläder som köps men går ur modet sekunden efter vi testat dem.

Den konsumtionen vi har i dagsläget är ohållbar för vår planet och det är majoriteten av befolkningen redan medvetna om men trots detta är överkonsumtionen större idag än någonsin. Hur ska vi då kunna förhindra alla dessa onödiga köp?

Ett till synes enkelt sätt skulle kunna vara att lägga över ansvaret på riksdagen och be dem stifta lagar som försvårar företagens marknadsföring. Att sluta utsätta konsumenten för hundratals röda lappar och texter om att man tjänar på att köpa produkterna med nedsatt pris skulle förmodligen sänka den nuvarande konsumtionen. Frågan är dock om vi är redo att begränsa vår konsumtion på detta vis? Det är trots allt vi som väljer regering och därav vilka lagar vi vill ska klubbas igenom.

Det är lätt att lägga över ansvaret på andra men det enda egentliga sättet att minska vår konsumtion är att man som privatperson slutar konsumera produkter som vi inte behöver. Det kan låta tufft men det enda sättet som vi kan minska våra köp är genom att inte köpa saker. Att utesluta köpandet helt är inte ett alternativ men att tänka på att inte bidra till konsumtionsmönstret genom att handla onödiga prylar och kolla på konsumtionshetsande videor är en början.

Elin Eriksson

TIPS: Här kan du läsa fler av Elins krönikor!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Eriksson