Franska elever på utbyte i Piteå

På skolan Lycée Victor Hugo i Caen, Normandie, lär sig eleverna svenska tack vare ett skandinaviskt arv som fortfarande lever kvar. Den senaste veckan har tio elever från skolan upptäckt Piteå.

7 februari 2019 19:00

Doris Nilsson, lärare i franska på Strömbackaskolan förklarar hur det kom sig att de fick till mötet.

– Egentligen har vi inget utbyte längre. Fram till 2016 fanns det pengar så man kunde åka från skolan på internationella utbyten, men alla de pengarna drogs in då.

Doris tog ändå kontakt med skolan i Normandie, och tanken från början var att eleverna skulle få kontakt med varandra och kunna kommunicera. Under hösten väcktes tanken att de skulle komma till Piteå eftersom de fortfarande fick pengar för sådana utbyten.

Eleverna som har varit med och deltagit är mycket nöjda med utbytet.

– Det har varit jätteroligt att de har kommit hit och fått bo hos oss, säger Ella Rönnbäck.

Marianne Fontaine, elev på Lycée Victor Hugo, håller med och berättar att hela upplevelsen varit väldigt givande.

– Jag tror det ger mer att göra ett sådant här utbyte än att bara åka på en vanlig resa. Nu får vi träffa folk som bor här och uppleva kulturen mer.

Eleverna har, trots deras korta tid här, upplevt det mesta av vad Piteå har att erbjuda. Fransmännen har besökt landmärken som Acusticum och Smurfit Kappa, och gruppen har tillsammans utövat olika vinteraktiviteter som att åka skridskor på isbanan och köra skoter. De franska eleverna fick även smaka på surströmming, souvas och givetvis paradrättent: palt.

Alla är överens om att veckan har varit bra, men många brottades med nervositet inför mötet.

– I början var jag nervös, säger Marianne Fontaine, men efter att man fick träffa familjen släppte det.

Ella stämmer in:

– Det var väldigt nervöst innan, men det har varit jättekul att få lära känna en ny person och bjuda på mitt liv och min vardag. Hela min familj har tyckt att det har varit jätteroligt!

Uppstod det några kulturkrockar?

– Jag har saknat den franska maten, särskilt bakverken, säger Cédric Saint-Lô med ett skratt.

Även det kalla vädret kom som en chock för många av de franska eleverna, som inte varit vana vid samma klimat hemma i Normandie. Men trots kallt väder och avsaknad av franska bakverk, håller alla med om att projektet varit riktigt lyckat. Lärarna har också sett många fördelar med mötet mellan eleverna.

– Jag har upplevt det här så många gånger förut och jag ser ju vad det ger. Det ger kunskaper om en annan kultur och så mycket för självförtroendet, säger Doris Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hanna Lindmark

Ämnen du kan följa