Från Piteå till Pusan - vardagen i Sydkorea

För tre veckor sedan reste pitebon Nadia Hellgren, 20, till Sydkorea för att arbeta som au pair i en svensk familj.

29 april 2019 18:05

När en vän till släkten skulle jobba i Sydkorea fick Nadia erbjudandet att följa med som au pair.

– Egentligen skulle jag vara i Frankrike nu och studera franska på en språkkurs, men då erbjudandet om Sydkorea kom kändes det dumt att tacka nej eftersom det är ett sånt häftigt land. Det är även en väldigt bra möjlighet att få bo utomlands, säger Nadia.

Då hon berättade om resan för sina vänner fick hon blandade reaktioner. Vissa frågade om det ens går att resa till Sydkorea på grund av att det ska vara otryggt, andra trodde att hon skulle till Nordkorea.

– Sydkorea är ett tryggt land att resa till även om man bör hålla lite extra koll på nyheter eftersom säkerhetsläget kan ändras snabbt just på grund av Nordkorea, berättar hon.

En vanlig arbetsdag för Nadia innefattar att ta hand om familjens ena dotter på två år medan pappan i familjen jobbar. Tillsammans leker de i parken och på stranden under dagarna. Under tiden hon är ledig har hon hittills utforskat området i form av promenader. De bor i en stad på kusten vid namn Pusan och första intrycket har varit positivt.

– Det är en väldigt fin stad vi bor i med bra väder och nära till stranden, säger Nadia.

Nadia och familjen gör mycket tillsammans. På helgerna har de hittills farit på olika utflykter varav senast till Seoul, Sydkoreas huvudstad. Där besökte de Ikea för att köpa saker till deras lägenhet.

– Folk äter all mat med pinnar här och vi var inte redo att ge upp våra knivar och gafflar, så vi köpte lite bestick, tallrikar och sånt.

Nadia berättar om hur människorna i staden är väldigt trevliga och hjälpsamma trots att de inte alltid är så bra på engelska. Hon menar också att hon känner sig trygg i staden även då hon är ute på kvällarna eftersom det alltid är folk ute.

– Det kan vara lite jobbigt att gå ensam om kvällarna i Piteå eftersom man är helt själv, men här är det alltid en massa folk som är ute och det känns bara som en trevlig stämning, säger hon.

Sydkorea och Sverige skiljer sig åt på många sätt. Nadia berättar om en app på telefonen som förklarar om det är bra eller dålig luft vilket man bör hålla koll på. Någonting som också varit framträdande för henne är hur rent det är på tunnelbanorna och gatorna.

– Det är väldigt rent här men samtidigt finns det nästan inte en enda papperskorg, så jag förstår inte vart skärpet hamnar, skrattar Nadia.

Trots kulturskillnaderna trivs hon jättebra i Sydkorea.

– Allt är så vackert här, avslutar hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sanna Bengtsson