Förbisedda filmer

Någonstans bortom alla stora blockbusters finns en hel del filmer som inte riktigt får den uppmärksamhet de förtjänar. UNG listar två sevärda filmer som, trots all sin glans, blev aningen förbisedda.

11 maj 2017 21:00

"En obeskrivlig charm"

The Road Within (2015)

Längd: 100 minuter

Regissör: Gren Wells

Skådespelare: Robert Sheehan, Zoë Kravitz, Dev Patel.

I denna dramakomedi får vi följa Vincent, en ung man med Tourettes syndrom. Efter sin mammas död skickas han till ett behandlingshem för unga människor med psykiska störningar, där träffar han Marie, en ung kvinna som kämpar mot anorexia. Han blir väldigt förtjust i henne och tillsammans bestämmer de sig för att rymma från hemmet. Med sig på vägen får de även Vincents rumskramrat Alex som lider av tvångssyndrom, och tillsammans ger de tre sig ut på en livsförändrande resa.

Mitten av filmen känns aningen seg, och i kontrast mot det känns slutet näst intill för hetsigt. Bortsett från några brister här och där är detta en film du både kommer bli klokare och gladare utav. Den har prisats för sin realistiska porträttering av Tourettes, och spelar på att en person är mycket mer än sin diagnos. Tips!


 

"Äkta berättelse om den amerikanska drömmen"

Sin Nombre (2009)

Längd: 96 minuter

Regissör: Cary Joji Fukunaga

Skådespelare: Paulina Gaitan, Leonardo Alonso, Marco Antonio Aguirre.

Sayra, en fattig tonåring från Honduras, drömmer om ett framgångsrikt liv i USA. Efter att hon äntligen återförenas med sin pappa ger de sig iväg tillsammans, först emigrerar de till Mexiko för att sedan korsa gränsen in till USA. På resan träffar de en ung gängmedlem som är på rymmen efter att han har dödat sin chef. Denna film visar de verkliga förhållandena en måste resa i för att ta sig till den amerikanska gränsen.

Vackra miljöer kombinerat med trovärdigt skådespeleri lyfter filmen enormt. För den som förväntar sig action och gängvåld kan denna film bli en besvikelse, den fokuserar snarare på karaktärerna. Den är enkel på bästa möjliga sätt, och ryggar inte tillbaka. “Sin Nombre” kommer att lämna efter sig en känsla som du inte kan skaka av på ett bra tag!


 

"Sci-fi på en budget"

Monsters (2010)

Längd: 94 minuter

Regissör: Gareth Edwards

Skådespelare: Scott McNairy, Whitney Able.

NASA skickar ut en sond som ska undersöka en ny upptäckt: utomjordiskt liv i vårt solsystem, men den kraschlandar i Sydamerika. Därefter börjar konstiga varelser att utvecklas vilket leder till att halva Mexiko måste evakueras. Filmen tar fart när journalisten Andrew bestämmer sig för att hjälpa en amerikansk turist vid namn Sam genom ett av de avgränsade områdena i Mexiko så att hon kan ta sig hem.

Fastän filmens titel är Monsters handlar den desto mer om människor. I det sätt som den visar upp en värld invaderad av utomjordingar är den riktigt bra. Helt klart sevärd, och riktigt intressant att se hur en sci-fi film kan göras på en låg budget.


 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Clara Eriksson