Erik och Victor cyklar från kust till fjäll

Två vänner bestämde sig förra sommaren för något deras kompisar skrattade åt. De bestämde sig för att cykla nästan 30 mil från Öjebyn till Jäkkvik.

1 augusti 2019 17:11

För ett år sedan kom idén till, först som ett skämt men blev snart ett förslag och sedan en plan. Erik Nilsson, 17, och Victor Bergman, 18, ska börja sin resa från Öjebyn och sedan följa bilvägarna tills de är framme. Planen är att cykla under tre dagar med övernattningar i Aborrträsk, Arjeplog och till sist Jäkkvik. I sin packning har de även med fiskegrejer som de ska använda under kvällarna och när de tar paus.

– Jag och några andra pratade om det som ’undrar om det skulle va’ möjligt’, sedan berättade jag det till Victor och han sa att han var på och att vi borde göra det, säger Erik.

Deras kompisar fortsatte tro att det endast var ett skämt och tvivlade på att Victor och Erik faktiskt skulle utföra resan.

– Man blev ju som mer taggad när folk sa att vi aldrig skulle klara det, det är nu när vi har börjat planera saker som de inser att vi är seriösa och faktiskt ska göra det. Vi har sagt det till många för att få upp andras förväntningar på oss så att vi inte ska kunna backa ur i sista sekunden, då skulle vi göra så många besvikna, säger Erik.

Destinationen kom inte slumpvis från ingenstans, båda killarna brukar resa till Jäkkvik och tycker om vyerna.

– Vi försökte tänka på ett ställe som var sjukt långt bort men ändå möjligt att ta sig till, säger Erik.

– Båda har stuga där och vi tycker om att vistas i fjällmiljöerna. Vi var och vandrade där förra året, säger Victor.

Killarna har inte gjort någon träning speciellt inför resan men har emellanåt valt cykel istället för andra färdmedel.

– Man har väl cyklat till skolan eller träningen nån gång och till stan fram och tillbaka men inte jättelångt, säger Erik.

Erik och Victor hade till en början inget större ändamål med turen, men det har vuxit fram som ett viktigt syfte inuti dem själva.

– Det var någonting som växte fram under tiden vi planerade. Folk frågade varför vi gör det och vi kände att vi borde ha ett syfte. Vi hade ingenting i början men sedan kom vi på att vi skulle kunna uppmärksamma psykisk ohälsa i samband med cykelturen och när någon frågar. Det finns yngre än oss som begått självmord och det är så många som mår dåligt och det är bevisat att motion och psykiskt välmående går hand i hand. Vi kopplar det också till att man ska försöka hitta på saker med kompisar istället för att bara sitta ensam hemma och göra ingenting.

När UNG träffar killarna är det en vecka innan avfärd. Under torsdagen bär det av och just nu befinner de sig på två hjul på väg mot Jäkkvik. När de kommit fram ska de vandra genom fjällen under fyra dagar med utrustningen som vännerna fraktade med bil. Trots deras till synes ändlösa ork har de bestämt sig att en tur med cykel är nog och valt att åka bil med kompisarna hem.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fanny Lindström

Ämnen du kan följa