Av elever för elever – möt kåren

Varje år anordnas skattjakter, palt­ätartävlingar och studentfester på Strömbackaskolan, och varje år är de lika uppskattade. Möt elevkåren – personerna bakom som ser till att skoltiden bli en tid att minnas.

20 september 2019 07:00

Elevkåren anordnar många uppskattade event under skolåret. Utan dem är hade Strömbackaskolans elever varken fått uppleva studentbal eller studentfester. De årliga skattjakterna, paltätartävlingen och firandet av alla hjärtans dag är även de exempel på några saker som elevkåren anordnar.

Strömbackaskolans elevkår är en del av ungdomsorganisationen Sveriges elevkårer, av vilken de får rådgivning, hjälp och ekonomiskt stöd. För varje elev som blir medlem får de sju kronor som går oavkortat till eventen som annordnas.

Saga Jonsson är ordförande i Strömbackaskolans elevkår och hon är osäker på kunskapen folk har om kårens verksamhet.

– Jag tror inte alla elever förstått att vi inte är en skolorganisation och att vi därför inte finansieras av skolan, ­säger Saga Jonsson. Detta innebär att ju fler medlemmar vi värvar under ett skolår desto mindre måste eleverna själva betala för exempelvis biljetter till studentbalen. Saga Jonsson trycker även på att medlemskapet är helt gratis och medför inget ansvar alls.

Elevkåren har ibland samarbeten med olika företag för att utöka budgeten. Detta gynnar även eleverna då det varje år erbjuds ­rabatter på studentresor och studentmössor – något de flesta elever ser som en självklarheter.

Elevkåren träffas två gånger i månaden och planerar inför alla aktiviteter under kommande läsår. En gång varannan månad kommer dessutom en verksamhetsutvecklare från Sveriges Elevkårer upp från Umeå för att utbilda kåren och hjälpa till att besvara eventuella frågor och funderingar. Ibland håller moderorganisationen event i andra delar av landet, och Strömbackas elevkår bjuds dit för att delta.

Att jobba med kåren är både roligt, utvecklande och ett väldigt meriterande bidrag till cv:t, men ingen av styrelsemedlemmarna får ekonomisk ersättning för sitt arbete, utan drivs istället av andra saker.

– Jag är väldigt social och tycker det är roligt att få träffa så många människor. Det känns viktigt att ta reda på hur eleverna vill att skolan ska se ut, och försöka uppfylla deras önskningar, säger ­Sabina Öberg, medlemsansvarig i elevkåren.

Elevkåren

En del av ungdomsorganisationen Sveriges Elevkårer.

Anordnar bland annat mössprovning till studenten, paltätartävling, skattjakter och högtidsfiranden.

För varje medlem får ­kåren sju kronor som ­oavkortat går till event som händer under året.

Har möten två gånger i månaden för att planera ­aktiviteter.

Har ungefär 260 medlemmar.

Finns på @backaselevkar på Instagram där information och nyheter släpps.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin ErikssonMaja Eriksson

Ämnen du kan följa