Elevkåren anordnar många uppskattade event under skolåret. Utan dem är hade Strömbackaskolans elever varken fått uppleva studentbal eller studentfester. De årliga skattjakterna, paltätartävlingen och firandet av alla hjärtans dag är även de exempel på några saker som elevkåren anordnar.

Strömbackaskolans elevkår är en del av ungdomsorganisationen Sveriges elevkårer, av vilken de får rådgivning, hjälp och ekonomiskt stöd. För varje elev som blir medlem får de sju kronor som går oavkortat till eventen som annordnas.

Saga Jonsson är ordförande i Strömbackaskolans elevkår och hon är osäker på kunskapen folk har om kårens verksamhet.

Artikelbild

| Två gånger i månaden är det möten. Då planeras det inför kommande evenemang.

– Jag tror inte alla elever förstått att vi inte är en skolorganisation och att vi därför inte finansieras av skolan, ­säger Saga Jonsson. Detta innebär att ju fler medlemmar vi värvar under ett skolår desto mindre måste eleverna själva betala för exempelvis biljetter till studentbalen. Saga Jonsson trycker även på att medlemskapet är helt gratis och medför inget ansvar alls.

Elevkåren har ibland samarbeten med olika företag för att utöka budgeten. Detta gynnar även eleverna då det varje år erbjuds ­rabatter på studentresor och studentmössor – något de flesta elever ser som en självklarheter.

Elevkåren träffas två gånger i månaden och planerar inför alla aktiviteter under kommande läsår. En gång varannan månad kommer dessutom en verksamhetsutvecklare från Sveriges Elevkårer upp från Umeå för att utbilda kåren och hjälpa till att besvara eventuella frågor och funderingar. Ibland håller moderorganisationen event i andra delar av landet, och Strömbackas elevkår bjuds dit för att delta.

Att jobba med kåren är både roligt, utvecklande och ett väldigt meriterande bidrag till cv:t, men ingen av styrelsemedlemmarna får ekonomisk ersättning för sitt arbete, utan drivs istället av andra saker.

Artikelbild

| Saga Jonsson är ordförande för Strömbackas elevkår. Ett av uppdragen är att värva medlemmar.

– Jag är väldigt social och tycker det är roligt att få träffa så många människor. Det känns viktigt att ta reda på hur eleverna vill att skolan ska se ut, och försöka uppfylla deras önskningar, säger ­Sabina Öberg, medlemsansvarig i elevkåren.