Att bojkotta allt är att bojkotta inget

Bojkottandet har dragits till sin spets. Det menar Maja Isaksson, som tycker sig se de verkliga problemen begravas i kändisskandaler och Youtubedramatik.

18 juli 2019 14:29

“I Dubai är ett av straffen för homosexualitet stening till döds” berättade en kompis för mig en gång. Vi var helt överens: vi bojkottar. Johnny Depp medverkar i den nya Harry Potter-filmen efter att ha misshandlat sin fru? Vi bojkottar. Djurparker? Vi bojkottar.

Att bojkotta innebär att medvetet avstå från allt som har att göra med en viss person, ett visst företag eller, ibland, hela städer eller länder. Detta för att man inte vill stötta deras sak eller att de ska tjäna pengar på ens agerande. De senaste månaderna tycker jag mig se en drastisk ökning i bojkott, något som skapar en typ av inflation hos begreppet; att bojkotta något betyder mindre för varje dag som går.

En kvinnlig amerikansk youtuber publicerar en video med en rad negativa påståenden om en manlig kollega, och i samma sekund är han bojkottad, eller “cancelled”, som det nya uttrycket lyder. Han förlorar miljontals följare, men i princip alla återfås när han, några dagar senare, bevisar att hennes påståenden är falska. Då är istället hon bojkottad. Ett par veckor senare, och allt är glömt. Vem var det som hade varit ”cancelled” nu igen?

Den amerikanske rapparen ASAP Rocky misshandlar någon på Hötorget i Stockholm och blir häktad, varpå TMZ publicerar en artikel där det påstås att han sover på en yogamatta utan filt och får oätlig mat. Tyler, the Creator, en annan amerikansk rappare, förkunnar att han aldrig mer ska besöka Sverige, och Tyga, en tredje, ställer in sin konsert i Göteborg till hösten. Namninsamlingar för att släppa ASAP Rocky delas av tusentals människor på sociala medier, bland annat av Justin Bieber. Sverige som land är bojkottat. Tydligen borde amerikanska A-kändisar stå över svensk lag.

Kanske är det en frustration över otillräckligheten hos lagen som skapat denna nya kultur av frenetisk bojkott. Vi straffar människor även när de enligt lag är oskyldiga, kanske för att vi vet att lagen bara når en bråkdel av alla brottslingar. På ett sätt är det sunt att reagera mot orättvisor, men i samma sekund vi bojkottar allt bojkottar vi inget. Vad spelar det för roll att människor bojkottar Dubai för att de kränker de mänskliga rättigheterna, om de också bojkottar Sverige för att kändisar häktas när de bryter mot lagen? Att bojkotta Harvey Weinstein för att han i årtionden sexuellt trakasserat kvinnor, och Kendall Jenner för att hon gör reklam för fel hudvårdsprodukter, är ett hån mot Weinsteins offer.

I fortsättningen borde vi lägga fokus på de verkliga problemen, släcka anlagda skogsbränder istället för att blåsa ut stearinljus och låtsas göra skillnad. Världen har större problem än att ASAP Rocky inte gillar skeppartorsk.

Maja Isaksson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maja Isaksson