Det var ett unikt besök som förstås ortens dåvarande fotbollsstyrelse ville uppmärksamma och därför bjöd in världsstjärnan som dragplåster när IFK Arvidsjaur och en Inlandskombination spelade vänskapsmatch.

”Minnen från förr” hoppar denna gång tillbaka nästan 60 år i tiden, nämligen till söndagen den 10 juli 1960. En sommardag, som många inlandsbor ännu minns, då Ferenc Puskas, med fru och barn, drog storpublik till klassiska Furuhedens jordplan – trots att Puskas inte ens själv deltog i matchen. Besökarna på plats fick nöja sig med att se honom göra avspark och i halvtid slå några straffsparkar. I kostym dessutom.

Den ungerske världsstjärnan var vid tillfället för Arvidsjaursbesöket stor stjärna i både ungerska landslaget och i spanska storklubben Real Madrid. Tillsammans med kedjekompisen Alfredo di Stefano bildade den då 33-årige Puskas en fruktad kedjeduo i den välkända Madridklubben som då liksom nu var ett av världens bästa klubblag.

Artikelbild

Innan matchen började bänkade sig Puskas med familj ner på hedersplats framför den som synes fullbesatta läktaren. Längst till vänster sitter Puskas kusin Dezsö Abraham som var anledningen till Puskas unika Arvidsjaursbesök.

Den endast 1,72 höge Puskas (endast någon centimeter större än Messi) var förutom sitt målsinne även en lysande dribbler och passningsläggare. I ungerska landslaget var han under många år superstjärna och gjorde imponerande 84 mål på 81 landskamper. Fyra gånger i rad blev denne legend dessutom skyttekung i spanska ligan och han räknas än i dag av en enig expertis världen över som en av världens genom tiderna bästa fotbollsspelare.

När denne storhet besökte Lapplands inland med sin familj var det för att hälsa på sin ungerske kusin Dezsö Abrahám som då var verksam som gymnastiklärare vid Arvidsjaurs realskola. Och tillika tränare för ortens dåvarande fotbollsgäng. Under besöket lyckades Abrahám få sin berömde kusin att medverka vid en vänskapsmatch mellan det IFK-lag han tränade och en inlandskombination med spelare från olika byalag.

Den tusenhövdade publikskaran hade förstås hoppats få se Puskas i aktion som spelare men så blev det inte. Hans aktiva medverkan stoppades nämligen av hans klubblag Real Madrid som ansåg skaderisken vara för stor. Vilket innebar att storpubliken – och spelarna – fick nöja sig med att se världsstjärnan göra avspark samt under halvtidsvilan i kostym och lågskor skjuta ett antal straffsparkar mot Arvidsjaur målvakt Martin Lövf under överseende av imponerade hemmaspelare som bland andra Gordon Holmström, Simon Carlsson, Kenneth Svedlund samt bröderna Harry och Henry Norén.

– Han sköt väl ett tiotal straffar på mig och slog väl in de flesta. Men om jag minns rätt så lyckades jag i alla fall rädda någon, berättade numera avlidne keepern Martin Lövf när undertecknad året innan hans bortgång 2014 intervjuade honom om händelsen.

Artikelbild

”Se årets match med Puskas” - så stod att läsa i det matchprogram som när det begav sig lockade över tusen till Furuhedens jordplan. Till höger nu 78-årige Kjell Larsson som spelade högerytter i kombinationslaget och som förstås minns det unika Puskasbesöket.

En annan som minns denna dag är dåvarande Glommersträsksspelaren Kjell Larsson som var högerytter i kombinationslaget.

– Det är ju länge sedan så mycket av minnesbilderna har med åren suddats ut. Men jag minns att det var jättemycket folk runt planen och på läktaren och att vissa som kommit blev lite besvikna över att Puskas inte tilläts spela en halvlek för vardera laget som det tydligen var tänkt, säger den nu 78-årige Kjell Larsson.

Artikelbild

”Se årets match med Puskas” - så stod att läsa i det matchprogram som när det begav sig lockade över tusen till Furuhedens jordplan. Till höger nu 78-årige Kjell Larsson som spelade högerytter i kombinationslaget och som förstås minns det unika Puskasbesöket.

För att kompensera publiken för att han inte fick spela lovade dock världsstjärnan att någon dag senare medverka i en korpmatch vilket han också gjorde.

Tilläggas kan till slut att Puskas efter avslutad karriär som spelare hade en nästan 25 år lång och framgångsrik tränarkarriär i nio olika länder. I samband med denne legends 75-årsdag år 2002 hedrade hans hemland honom genom att döpa nuvarande nationalarenan i Budapest till Ferenc Puskas-stadium.

Artikelbild

Legendariske vaktmästarprofilen Helmer Hultkvist var en av dem som fick äran att posera på bild med stjärnspelaren.

Efter en del hälsoproblem på äldre dar så avled Puskas år 2006 vid 78 års ålder.