Umeå är tillbaka igen

Efter tre år i elitettan är Umeå tillbaka i damallsvenskan. En 2–0-seger mot Uppsala i kombination med Hammarbys 2–1-seger hemma mot AIK säkrade uppflyttning. "Det känns så himla bra", säger försvararen Sanna Kullberg.

12 oktober 2019 17:07

Under inledningen av 2000-talet var Umeå IK ett av världens bästa fotbollslag. Spelare som Marta, Hanna Ljungberg och Malin Moström spelade bland annat hem två titlar i Uefa Women's Cup (nuvarande Champions League) och sju SM-guld.

Det senaste decenniet har den västerbottniska klubben däremot haft stora ekonomiska bekymmer och hösten 2016 åkte laget ur damallsvenskan. Men nästa år är Umeå tillbaka i högstadivisionen. Under lördagen säkrades en topp 2-placering i andradivisionen elitettan, och uppflyttning, efter en 2–0-seger borta mot Uppsala.

Det känns så himla bra. Vi hade en treårsplan från att vi åkte ned och detta är tredje året, säger försvararen Sanna Kullberg, som inledde målskyttet som Fanny Hjelm-Rönnlund avslutade, till SVT.
Det är helt otroligt vad vi har åstadkommit. Vad den här föreningen har jobbat med. Det är enormt att vi är tillbaka och jag vill ge en stor eloge till alla spelare och ledare, säger Umeås ordförande Torbjörn Halvardsson till Aftonbladet.

Med två omgångar kvar leder Umeå elitettan på 56 poäng, tre före Hammarby som vann över Stockholmsrivalen AIK med 2–1. Tabelltvåan "Bajen" har greppet om den andra uppflyttningsplatsen, fyra poäng före trean Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!