Svenska ryttarna klara för Nations Cup-final

Ett svenskt fiasko hotade i kvalet i Nations Cup.

Då räddade Peder Fredricson och All in en plats i söndagens final i Barcelona.

Där hoppar landslaget om slutsegern i årets laghoppning och förstapriset på över fyra miljoner kronor.

Otroligt häftigt. Det är en av de mest spännande klasser vi har under året och mycket som står på spel, säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona.

3 oktober 2019 19:00

Ankaret Fredricson, sist ut i den svenska kvartetten på Real Club de Polo de Barcelona, har rett ut pressade lägen förr.

På mästerskapshästen All In gjorde världsfyran det igen.

Sverige, som startade som fjärde av 18 kvalande lag, låg efter tre ryttare delad femma med Irland och bland de åtta bästa på finalplats, men Fredricsson hade inte råd med mer än ett nedslag. Då hade Sverige missat finalen.

Och just en bom föll.

När han fick sin rivning blev man ganska kallsvettig, men det gick vägen. Det var spännande in i det sista, säger Ankarcrona.

Fredricson klarade tidsgränsen utan problem och placerade där och då Sverige som sämst sjua. Världsstjärnan garanterade finalplatsen, men det var Fredrik Jönsson och Cold Play som lade grunden för den slutliga tredjeplatsen i kvalet.

Jönsson felfri

Jönsson hade inget lyckat EM i augusti, men till Barcelona kom både han och valacken i utmärkt skick. Deras ritt – 44 hundradelar på rätt sida om tidsgränsen – var den enda felfria i det svenska laget.

Otroligt stark insats. Jag är väldigt glad för hans skull. Det ger en väldig skjuts för laget, säger Ankarcrona.

Henrik von Eckermann och Mary Lou hoppade galant under EM i Rotterdam i augusti – när det inte handlade om att passera vatten.

Då slutade det med två kostsamma dopp.

Ekipaget var först ut i torsdagens kval och hade inga som helst problem med vattenhindret, men i stället kom en till synes onödig rivning med några hinder kvar. Och dessvärre för det svenska laget var von Eckermann 86 hundradelar över tidsgränsen, satt till 79 sekunder.

Det är lätt att få ett tidsfel så där alldeles i början när man inte riktigt vet hur fort man måste rida, påpekar förbundskaptenen.

Tungt för Tovek

Fem fel där var inte hela världen men när Evelina Tovek misslyckades rejält – 17 fel på Dalila de la Pomme – var det upp till Fredricson att hålla sig till maximalt ett nedslag på All In.

Till finalen kan Ankarcrona byta ett ekipage. Frågan är om Stephanie Holmén får chansen i stället för Tovek.

Evelina hade en tuff dag på jobbet. Jag tror att nerverna spelade henne ett spratt. Det är klart att jag funderar, men först och främst måste vi se om hästarna är fräscha och vi har ett par dagar på oss. Jag har inte bestämt mig, men jag har fullt förtroende för Evelina och hästen är i bra form. Jag ska prata med henne. Först måste hon få smälta det här, säger han.

Banbyggaren Santiago Varela gjorde det inte lätt för ekipagen och starka hoppnationer som Nederländerna, USA och Storbritannien får nöja sig med att hoppa i lördagens B-final.

Daniel Deusser och Steve Guerdat räddade finalplatser åt Tyskland och Schweiz som sista ryttare med nollrundor.

Hårfin miss för Spanien

Däremot missade Spanien finalen med mindre än en halv sekunds marginal. Spanien och Italien hade båda tolv fel, men italienarna var som lag 45 hundradelar snabbare.

Den totala prispotten i finalen ligger på nära 14 miljoner kronor. Drygt fyra av dem tar vinnande nation hand om. Belgien är regerande mästare och i Barcelona hoppar tre färska Europamästare – Pieter Devos, Jérôme Guery och Gregory Wathelet.

I finalen nollställs resultaten från kvalet.

Fakta: De gör upp i Nations Cup-finalen

18 nationer hoppade om åtta platser när kvalet till Nations Cup-finalen avgjordes. Här är de åtta bästa i kvalet.

1) Belgien, 4 fel.

2) Frankrike, 5 fel.

3) Sverige, 9 fel.

4) Colombia, 9 fel.

5) Irland, 10 fel.

6) Tyskland, 12 fel.

7) Schweiz, 12 fel.

8) Italien, 12 fel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!