Stjärnan inför derbyt: "Mycket talar för oss"

Han toppar Luleå Hockeys interna poängliga och har blivit uttagen till juniorkronornas JVM-genrep. Nu hoppas Nils Lundkvist kunna vara med och sänka Skellefteå AIK. "Släkten är ju uppdelad och det är alltid kul att knäppa dem på näsan", säger han.

Luleå Hockeys Nils Lundkvist ser fram emot derbymatchen mot Skellefteå AIK.

Luleå Hockeys Nils Lundkvist ser fram emot derbymatchen mot Skellefteå AIK.

Foto: Tommy Pedersen/TT

Ishockey2019-10-21 16:59

Den 19-årige backen har inlett säsongen på ett strålande sätt och tolv matcher in i SHL toppar Nils Lundkvist Luleå Hockeys interna poängligan med sina åtta poäng (2 mål och 6 assist). 

Nu har han som förväntat blivit uttagen till juniorkronornas JVM-genrep och 4-nationersturnering i Finland. 

– Det är alltid en ära att få representera sitt land och nu är det ju ganska nära till JVM så det är kul att få vara med och slåss om en av platserna. Det är en turnering som jag verkligen hoppas att jag får vara med och spela, säger Nils Lundkvist och fortsätter:

– Det gäller att försöka behålla den form och fina spelet man har haft i de här första matcherna till landslagsuppehållet. Det ska bli bra att komma till landslaget med gott självförtroende.

Är det skillnad jämfört med förra säsongen?

– Ja, det tycker jag. Nu får jag ta mer ansvar, spela mer och har producerat mer framåt. Det känns även som att det blivit stabilare bakåt så det känns som att man blivit mer komplett.

19-åringen har denna säsong har spelat i sammabackpar som meriterade Erik Gustafsson. Något som gynnat Lundkvists utveckling.

– Det har det verkligen. Jag har fått spela med grymt bra spelare. De matcher han inte har varit med tycker jag att det har fungerat bra att spela med Oscar (Engsund) också.

– Erik (Gustafsson) har självklart mycket erfarenhet och jag försöker bara att lära mig allt jag kan av honom. Det gör jag också och det är en stor trygghet.

Under tisdagen är det dags för norrderby när Luleå Hockey ska möta Skellefteå AIK.

Lundkvist pappa Niclas är som bekant en av de sportsligt ansvariga i Skellefteå. Nu ser han fram emot att försöka gå segrande ur familjeduellen.

– Det blir alltid speciella matcher mot Skellefteå. Det blir grymt skoj, vi har ju släkten uppdelad och det är alltid kul att knäppa dem på näsan.

Om Luleå Hockey skulle ta tre poäng i matchen mot Skellefteå så passerar man västerbottningarna i tabellen.

– Det här är ett klockrent tillfälle för oss att jaga ikapp dem.

– Nu senast mot Färjestad tycker jag att vi spelade riktigt bra försvarsspel och var kreativa framåt. Spelet i powerplay är mycket bättre och vi kommer in i matchen med en grymt bra form med grymma målvakter, så jag tycker att det är mycket som talar för oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!