Spännande veckor för Fanny Blanck

Fanny Blanck, Piteå Ridklubb, har några riktigt spännande veckor framför sig. Först SM och sedan Sweden International Horse Show. "Det känns över förväntan" säger 18-åriga Fanny inför tävlingarna i hästhoppning.

6 november 2019 11:00

Piteås Fanny Blanck satsar hårt på sin sport och har tillbringat flera veckor söderut för att förbereda sig inför de stora novembertävlingarna.

Från och med årsskiftet kliver hon upp en klass, från junior till young rider, och därmed ökar även svårighetsgraden och höjden på hindren.

– Det känns bra, jag har redan hoppat på höjderna 145 och 150 och hästen kändes jättebra. Det gick över förväntan, berättar en glad Fanny.

Hon har fått några fina placeringar på tävlingar i södra Sverige i oktober, den här veckan har hon och hästen dock tagit det mest lugnt.

– Vi har mest finslipat formen och tränar dressyr och markarbete. Vi har inte hopptränat för att inte slita så mycket på hästen, förklarar hon.

Hennes häst heter Luxor L, en tioårig valack, som Fanny har haft i ett och ett halvt år.

– Det är förstås den bästa häst jag har haft, tycker hon.

Under torsdagen inleds SM i Södertälje med den första kvalridningen. Det är en kvalomgång även under fredagen och sedan går de bästa hopparna vidare till finalen på söndag.

Fanny, som är född 2001, är egentligen fortfarande junior fram till årsskiftet men väljer att kliva upp en klass till young rider redan nu.

– Det är lika bra att börja nu i SM så jag är förberedd till Sweden Horse Show, säger hon.

Höjderna i kvalen torsdag-fredag är 140 och i finalen söndag 145.

Din målsättning?

– Mitt mål är alltid att rida jämna rundor, och förstås med få fel, och jag tror att vi ska kunna ta oss till final, det är det jag hoppas på.

Men SM i all ära – Sweden International Horse Show på Friends Arena i Stockholm om drygt tre veckor blir den största tävlingen för året för Fanny Blanck.

– Ja, det är klart. Det blir en rolig möjlighet och en jättestor erfarenhet för mig att rida i en stor arena inför mycket publik, säger hon.

Fanny Blanck är en Sveriges åtta bäst rankade unga ryttare som lyckats kvala in till den för i år nya klassen Young Rider Best Friends – där finalen söndag 1 december sänds i tv.

– Svensk hoppning är urstark i internationell jämförelse och det gäller att vi fortsätter att fylla på med ryttare underifrån. Jag är jätteglad för den här tävlingen som ger våra unga ryttare en chans att tävla under bästa förutsättningar i internationell miljö, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten i hästhoppning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Micke Lindgren

Ämnen du kan följa