Skrällseger av Gauff i Melbourne: "Galet"

Den 15-åriga supertalangen Coco Gauff slog överraskande ut den regerande mästaren Naomi Osaka i Australian Open.

För två år sedan åkte jag ut i första omgången i juniorturneringen, och nu står jag här. Det är galet, säger hon.

24 januari 2020 14:19

Gauff vann med 6–3, 6–4 efter att bland annat ha vänt underläge i första set.

Jag tänkte då bara att jag skulle fortsätta att försöka, säger hon i segerintervjun på banan.

I och med segern fick hon revansch på Osaka som slog Gauff i US Open i september.

Jag lärde mig mycket av US Open, då var det så mycket med media. Nu känner jag att jag bara går ut och spelar och har kul, säger Gauff.

Hon är den yngsta som slår ut en topp fem-spelare i en grand slam sedan Jennifer Capriati slog ut Gabriela Sabatini 1991.

I fjärde omgången ställs Gauff mot landsmaninnan Sofia Kenin som besegrade kinesiskan Zhang Shuai.

Williams utslagen

Gauff är på väg att klättra högt på rankningen. Det kommer dock att ta tid innan hon kan bli tennisdrottning. Enligt tennisens regler får hon inte spela mer än tio turneringar om året tills hon fyller 16 år, och året därpå bara tolv. Regeln finns för att unga talanger inte ska brännas ut för tidigt.

Gauff är nog ändå på väg att ta över den amerikanska tennistronen från den förra världsettan Serena Williams. Ett tecken på det är att den sjufaldiga Australian Open-vinnaren är utslagen i årets turnering.

Den 38-åriga amerikanska förra världsettan förlorade i tredje omgången mot den 27-seedade kinesiskan Wang Qiang, som vann med 6–4, 6–7, 7–5.

Hon servade bra och jag returnerade inte som "Serena". För att vara ärlig så ligger all skuld på mig. Jag gjorde för många misstag för att vara en professionell spelare. Det var verkligen oprofessionellt. Det är inte coolt, säger Williams besviket.

Hon säger att "det inte är hela världen" att hon förlorar men erkänner att hon är lika arg och ledsen som alltid när hon förlorar.

Jag är en bättre skådespelare nu för tiden. Jag är inte gladare än när jag var tio, men jag låtsas att jag inte vill slå handen i väggen, fast jag egentligen vill det.

Tror på en titel till

Tennislegendaren har inte vunnit någon grand slam-titel sedan hon vann i Melbourne 2017. Sedan dess har hon förlorat fyra grand slam-finaler. Men hon är övertygad om att hon ska kunna vinna en till och tangera Margaret Courts rekord med 24 grand slam-titlar.

Jag tror på det, annars skulle jag inte spela på touren. Jag spelar inte bara för att ha kul. Att förlora är verkligen inte kul, säger den förra världsettan.

Rättad: Fel årtal när Gauff åkte ur juniorturneringen. Rätt är för två år sedan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!