Skidesset: "Varit många käftsmällar på vägen"

I vintras gjorde hon tävlingscomeback efter 419 dagars frånvaro. Sedan dess har Sofia Henriksson fått uppleva glädjen igen. "Det har varit många käftsmällar på vägen", säger 25-åringen om sina senaste år i karriären.

Sofia Henriksson, Piteå Elit.

Sofia Henriksson, Piteå Elit.

Foto: Kent Vikström

Längdskidåkning2019-10-08 08:04

I december är det tre år sedan Piteå Elit-åkaren Sofia Henriksson drabbades av en stressfraktur på revbenet som var startskottet på en lång frånvaro från skidscenen.

I slutet på januari i år, efter att ha återhämtat sig efter en fraktur på bröstbenen och samt två frakturer i vänsterhanden, var hon åter på tävlingsbanan när hon slutade på 16:e plats i SM.

Loppet i Sundsvall var absolut inte hennes bästa i karriären. Men det var startskottet för hennes nystart.

– Det blev en kort säsong – men ändå en väldig resa. Det var häftigt att uppleva.

Mindre än två månader efter comebacken på Södra Berget i Sundsvall klev hon högst upp på pallen under Volkswagen Cup i Kalix. Och i april vann hon Dundret runts klassiska femmil i överlägsen stil.

– Fantastiskt roligt. Jag tror aldrig jag känt sådan glädje och varit så glad över att ha vunnit. Det var en stor seger för mig med tanke på allt som varit, säger Sofia Henriksson som sedan dess fått ännu fler positiva besked sedan hon gjorde sträckte armarna i luften efter segern i Dundret runt.

– Det gav mig verkligen tändning till det som komma skall och sedan har det bara rullat på. 

Försäsongen har inte kantats av några längre avbrott. 

– Det var längesedan sedan sist. Jag har haft en fantastiskt rolig sommar, säger Henriksson och fortsätter:

– Jag har verkligen kunnat se mina egna framsteg när jag äntligen kunnat träna som jag vill större delen av tiden – väldigt kul.

Hon menar att vinsterna i slutet av förra säsongen var väldigt viktiga för självförtroendet.

– Att jag kunde prestera på den nivån och med den lilla bakgrund jag hade var nervkittlande. Jag frågade mig själv: "Vad händer om jag får fortsätta träna ostört i några år, hur långt kan jag nå då?", säger hon.

– Det är det jag vill ta reda på nu. Jag känner att jag fortsätter utvecklas när jag kan träna kontinuerligt. I sommar har känt att jag har väldigt mycket utvecklingspotential och det är spännande.

Det har hänt mycket både fysiskt och mentalt på kort tid. Från mängder av skador till ständiga formbesked.

– Det har varit många käftsmällar på vägen. Men jag tror att jag hittat en bra balans på allting nu tillsammans med min tränare Stefan (Thomson), säger hon och tillägger:

– Den här sommaren, som jag fått nu. Jag tror aldrig jag haft så här roligt tidigare. Klart att varje pass inte är jätteroligt – som att köra grishårda intervaller. Men med ett mål och en tanke blir allting bra mycket lättare att genomföra.

Sofia Henriksson berättar att hon satt upp både kortsiktiga och långsiktiga mål. Inför kommande tävlingssäsong håller hon låg profil.

– Jag vill såklart åka skidor fort. Sedan om jag gör det i Sverigecupen (Volkswagen Cup), Skandinaviska cupen eller i världscupen får jag se. För mig är det viktigt att jag får flera bra lopp samt en hel säsong, säger 25-åringen.

– Klart jag vill ut i världscupen. Men om det är arenan jag ska vara på någon eller flera gånger återstår att se i vinter.

Sofia Henriksson fortsätter:

– Målet är inte den här säsongen. Det är inte i vinter som det delas ut medaljer, det här året är ett delmål på vägen mot det stora målet längre fram.

Vinter-OS i Peking 2022.

– OS om två och ett halvt år är ett väldigt stort mål. Det är dit jag blickar först och sedan hoppas jag det kommer fler mål efter det OS:et också, säger hon.

– Det är väldigt viktigt med både delmål och mål längre bort.

Sofia Henriksson, Piteå Elit.
Sofia Henriksson, Piteå Elit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!