Sagoslut för Pettersen – nu slutar hjälten

Ett fantastiskt golfdrama fick ett sagoslut för Europa.

Ifrågasatta norskan Suzann Pettersen avgjorde Solheim Cup med en birdie på 18:e hålet.

Ett drömscenario. Helt overkligt, säger den 38-åriga veteranen som nu avslutar karriären.

15 september 2019 20:46

Suzann Pettersen skulle egentligen ha varit vicekapten i Solheim Cup men fick, ett år efter att ha fött sitt första barn, ett wildcard till Europas lag. Hon har bara spelat ett fåtal tävlingar i år och en del har ställt sig tveksamma till att den tidigare världstvåan, i dag rankad 665:a i världen, togs ut i laget.

När jättedramat skulle avgöras tystade Pettersen såväl tvivlarna som det amerikanska laget.

Birdieputten hon satte från knappt två meter fick det stora firandet att bryta ut och snart var Pettersen mitt i en hög av jublande lagkamrater. Ett närmast osannolikt slut på det som måste rankas som ett av tidernas mest minnesvärda Solheim Cup.

Jag får bara tacka för den här möjligheten. Inte ens i mina vildaste drömmar trodde jag att jag skulle få göra det här igen, säger Pettersen där hon står mitt i det kaotiska kramkalaset på Gleneagles 18:e green.

Senare berättade Suzann Pettersen för Golf Channel att det här också var slutet på hennes framgångsrika karriär som spelare.

Hopp och förtvivlan

Det stod 8–8 inför söndagens singelmatcher där de stora åskådarmassorna kastades mellan hopp och förtvivlan. Ena stunden hade Europa ett litet grepp, sedan USA. Och så där höll det på ända till att tre matcher återstod och USA hade skaffat sig en ledning med 13,5–11,5.

Europa behövde med andra ord vinna de tre matcher som var kvar ute på banan för att återta bucklan efter två raka förluster i Solheim Cup. Anna Nordqvist gick i sista matchen, hade greppet från start till mål och avgjorde mot Morgan Pressel på 15:e.

Matcherna Bronte Law–Ally McDonald och Suzann Pettersen–Marina Alex var däremot båda helt lika inför sluthålen – och Europa behövde fortfarande segrar i båda. När engelska debutanten Law vann 16:e och 17:e och avgjorde sin match hängde plötsligt allting på vad som hände på hål 18.

Rörd efter segern

Debutanten Alex hade en birdieputt för att matchen skulle sluta 14–14 och i så fall hade USA fått behålla bucklan. I stället visade Suzann Pettersen att gammal är äldst i karriärens nionde Solheim Cup.

Jag visste inte att det gällde hela Solheim Cup. Men jag visste att det var nära och inför 18:e kom "Beany" (kapten Catriona Matthew) fram till mig. Jag frågade "är det nu det gäller?" och hon sa att "det var för det här jag tog ut dig", säger en rörd Pettersen.
Allt är bara dimmigt nu. Jag försökte bara göra birdie på något sätt.

Det är första gången på sex år som Europa vinner Solheim Cup. I och med segern blir Suzann Pettersen också historisk, eftersom hon tangerar Laura Davies rekord på fyra Solheim Cup-segrar som spelare för Europa.

Jag trodde aldrig att jag skulle få göra det här igen, men man måste bara ta tillfället och tro på vad du gör och att det är tillräckligt bra. Det här är en fantastisk seger för hela laget, säger Pettersen.

För svenskorna Anna Nordqvist och Caroline Hedwall var det här tredje segern i Solheim Cup. Enda svenska att lyckas med det tidigare är Sophie Gustafson.

Fakta: Tidigare Solheim Cup

Här är vinnarna i Solheim Cup sedan premiären 1990. Svenska spelare i de vinnande europeiska lagen inom parentes.

1990: USA

1992: Europa (Helen Alfredsson, Liselotte Neumann, Catrin Nilsmark)

1994: USA

1996: USA

1998: USA

2000: Europa (Alfredsson, Neumann, Nilsmark, Sophie Gustafson, Carin Koch, Annika Sörenstam)

2002: USA

2003: Europa (Gustafson, Koch, Sörenstam)

2005: USA

2007: USA

2009: USA

2011: Europa (Gustafson, Caroline Hedwall, Maria Hjorth, Anna Nordqvist)

2013: Europa (Hedwall, Nordqvist)

2015: USA

2017: USA

2019: Europa (Hedwall, Nordqvist)


Fakta: Vinnarlaget i Solheim Cup

Céline Boutier, 25, Frankrike

Carlota Ciganda, 29, Spanien

Jodi Ewart Shadoff, 31, England

Georgia Hall, 23, England

Caroline Hedwall, 30, Sverige

Charley Hull, 23, England

Bronte Law, 24, England

Caroline Masson, 30, Tyskland

Azahara Muñoz, 31, Spanien

Anna Nordqvist, 32, Sverige

Suzann Pettersen, 38, Norge

Anne van Dam, 23, Nederländerna

Kapten: Catriona Matthew, 50, Skottland

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!