Piteå vann i cupen efter straffdrama

Piteå IF är klart för kvartsfinal i svenska cupen i fotboll efter rena rama rysaren mot Eskilstuna. Seger med 4–3 efter straffar!

19 februari 2017 19:34

Bakom vinsten stod tre hjältinnor:

* Julia Karlernäs som kvitterade till 1–1 när 27 sekunder återstod av ordinarie speltid.

– Det var en trång situation framför deras mål. Jag fick bollen och klippte till, berättade hon.

Pang – bakom Emelie Lundberg i Eskilstunas mål.

Nyförvärvet från Mallbacken visade klassen.

I straffläggningen klev de andra fram:

* Hilda Carlén, målvakten, som räddade tre av gästernas straffar.

En kopia av cupmatchen 2015.

– Jag tog tre straffar då också, minns Hilda.

Men i går kunde hon ha blivit olycksgumma. När Eskilstuna tog ledningen i 42:a minuten, 1–0, var det på en frispark som Olivia Schough mest slog som ett inlägg.

Alla spelare missade bollen som långsamt rullade in via stolpen.

Rena mardrömmen för en målvakt ...

– Jag skulle ha tagit den, sa Hilda självkritiskt. Därför var det oerhört skönt när Julia kvitterade i slutsekunderna.

Sedan tog Carlén revansch genom att rädda tre av fem straffar.

* Lotta Ökvist var den som avgjorde när hon prickade in sin straff: 4–3.

– Jag hade planerat var jag skulle lägga den, sa hon.

Nervöst?

– Jo, lite. Men det var ju kul att jag äntligen fick lägga en straff. Både mot Eskilstuna förra gången och i EM var straffläggningen avgjord innan det var min tur, berättade Lotta.

Piteå fick två chanser att avgöra straffläggningen men Lena Blomkvist missade den första. Vid 3–2 och bara en straff kvar för Eskilstuna.

Gästerna gjorde 3–3 och all press på Ökvist som började på bänken, kom in i 74:e minuten – och slutade kvällen som matchvinnare.

Om resultatet var rättvist?

Nej!

Piteå började bäst första tio minuterna, hängde med bra i tio till sedan tog Eskilstuna över – även om andra halvlek var ganska jämn.

– De hade mycket boll, så brukar det se ut, menade Piteås tränare Stellan Carlsson. Men en match innehåller mycket annat. Vi visade både karaktär och vinnarinstinkt. Vi trodde på seger i paus, i slutminuterna och i förlängningen.

Bästa chanserna hade Eskilstuna som hittade vägar genom Piteås försvar, speciellt på kanterna. Malin Diaz låg bakom det mesta.

I förlängningen hade Eskilstuna en boll i stolpen och ett skott i ribban.

Piteås chanser i matchen, förutom målet, kan sammanfattas med tre ord: June Pedersens hörnor.

Den första var en gammal godig som hittade Josefin Johansson huvud vid bortre stolpen (nicken just över), den andra skapade kalabalik i gästernas straffområde, den tredje var nära att gå direkt in.

I övrigt hade Piteå några hyfsade skott och ett inlägg som var halvfarligt.

– Men det är ofta tufft och tätt när vi möts, sa Stellan Carlsson. Eskilstuna har mött allsvenska lag i träningsmatcherna, det var kanske en fördel för dem.

Piteås fina svit mot Eskilstuna håller – sex matcher utan förlust – nu väntar kvartsfinal i mitten av mars, troligen på bortaplan.

Så här spelade Piteå: Hilda Carlén – June Pedersen, Faith Ikidi, Emelie Lövgren, Ronja Aronsson (ut 69) – Nina Jakobsson, Josefin Johansson, Ellen Löfqvist, Julia Karlernäs – Felicia Karlsson (ut 82), Madelen Janogy (ut 74). Avbytare: Lena Blomkvist (in 69), Lotta Ökvist (in 74) och Cecilia Edlund (in 82). June Pedersen och Ellen Löfqvist gjorde också mål på sina straffar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa