PIF:s tränare bakom rekordtransfer

Hammarby IF har gjort sin största spelarförsäljning någonsin. Odilon Kossounou lämnar laget för Club Brügge. Vem som upptäckte honom? Piteå IF:s tränare Jeppe Mauritzson.

9 maj 2019 20:00

Han var tidigare tränare i Bajens ungdomsverksamhet.

Där upptäckte Mauritzson Odilon Kossounou. Den 18-åriga spelaren som nu sålts av Hammarby för enligt Fotbollskanalen över 30 miljoner kronor. En rekordaffär efter bara några matcher i allsvenskan.

Räknar du din procent på affären nu?

– De är ganska lätträknade, skrattar Jeppe Mauritzson.

Han berättar om sin del i den stora övergången.

– Jag var tränare för Bajens P16-lag som spelade i Gothia Cup när chefsscout Micke Hjelmberg bad mig kolla på Asec Mimosa från Elfenbenskusten.

De var inbjudna till tipselit trophy där många bra lag deltar. I första matchen blev det 5–0 mot Gefle.

– Odilon var lagkapten och mittback. Han var bara 15 år och mötte spelare som var 17 år och det var tillåtet med två 18-åringar i lagen. Jag såg snabbt att Odilon var oerhört bra för sin ålder. Han och tre till stack ut. Jag ringde genast Micke och berättade.

Mauritzson hårdbevakade ivorianerna.

– Vi följde laget hela veckan och de åkte ut mot AIK ganska tidigt, vilket kanske var bra så att många inte hann se honom. Jag och damtränaren i Bajen pratade med Micke och sa att han borde titta på de här spelarna så fort som möjligt.

Men att värva då gick inte.

– Man får inte ta spelare förrän de är 18 år, men de blev inbjudna till Hammarby veckan efter. Sedan har klubben haft kontakt med Kossounou i 2,5 år. Det är viktigt att bygga en relation med så unga spelare när fler klubbar i Europa visar intresse. Det skapar en trygghet för spelaren. När han blev 18 skrevs kontraktet.

Bara månader senare är Odilon Kossounou såld för en rekordsumma.

– Det gick fortare än någon kunde tro. Han har varit bättre i svenska cupen än i allsvenskan och skulle han inte platsa i startelvan sjunker marknadsvärdet, samtidigt kanske Club Brügge var rädd att priset skulle stiga så det gällde att slå till snabbt.

Vad tror du om honom?

– Han har en jättepotential. Är lång, bra med båda fötterna och relativt snabb. Alla grundverktygen finns där, säger Jeppe Mauritzson som lämnade Hammarby för Piteå IF:s division 2-lag 2018.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Sandberg

Ämnen du kan följa