OS-beslut kan avgöra damallsvenskans öde

Ett inställt OS kan göra det enklare att få ihop damallsvenskan i år, enligt Elitfotboll Dam.

Å andra sidan, säger fjolårstvåan Göteborgs ordförande Peter Bronsman:

Om inte OS blir av finns det nog en anledning till det. Då har man kanske inte fått ordning på viruset.

16 mars 2020 18:20

Det är i princip uteslutet att de högsta svenska fotbollsserierna startar som tänkt i början av april, med tanke på coronavirusets spridning. Regeringens förbud för sammankomster med fler än 500 deltagare lär kvarstå också nästa månad, sade statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet under söndagen.

Eftersom klubbarna inte vill spela utan publik verkar i stället en uppskjuten seriestart ligga närmare till hands, om det alls går att spela någon fotboll den här säsongen.

Möte på tisdag

Klubbarnas intresseorganisation Elitfotboll Dam (EFD) skickade förra veckan ut ett frågebatteri till föreningarna och bad om deras åsikt kring läget. EFD har också kallat till ett styrelsemöte på tisdagen för att bestämma hur man ska gå vidare.

Där kommer vi att ta mer beslut i olika frågor, säger EFD:s generalsekreterare Tomas Hoszek.

Om damallsvenskan skjuts upp – den skulle ha börjat den 3 april – har man till skillnad från herrallsvenskan inte ett EM i juni att ta hänsyn till. Däremot har man ett OS i Tokyo, dit Sverige har kvalat in och där damturneringen avgörs 22 juli–7 augusti.

Från japanskt håll låter det fortfarande som att OS ska arrangeras, men det rådande läget med coronaviruset gör att allt fler ställer sig tveksamma till det. OS eller inte kan bli avgörande för hur damallsvenskan spelas, om den spelas, säger Tomas Hoszek.

"Alla måste hjälpas åt"

Om det blir ett OS hamnar vi i ett läge där vi måste få ihop serien, beroende på när den över huvud taget kan starta, på mycket färre datum, vilket innebär veckomatcher och annat som anstränger klubbarna. Om OS inte blir av så öppnar det för möjligheten att spela en mer rak serie.

Göteborg, ett av de tippade topplagen inför säsongen, tycker att det spekuleras för mycket just nu. Fotbollen får vänta, säger klubbens ordförande Peter Bronsman.

Det spelar ingen roll vad vi planerar om vi inte får ordning på viruset. Om alla hjälps åt i samhället så kommer viruset att ebba ut. Men då gäller det att alla hjälps åt, och då kanske man inte ska spela matcher eller alls tänka på det, säger Bronsman.
Och om inte OS blir av så finns det ju en anledning till det. Då har man kanske inte fått ordning på viruset och då kan man inte spela fotboll heller.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!