OS- och VM-guldhjälten är ledsen över att inte få köra OS inför hemmapublik 2026.

– Luften gick ur lite, säger hon strax efter beskedet om att det blir Italien och Milano-Cortina som får arrangera världens största idrottsfest på snö i stället för Sverige och Stockholm-Åre.

– Jag hade inte så stora förväntningar på förhand, men klart att det känns väldigt tråkigt. Det här var bästa möjligheten för Sverige, säger Öberg.

Hon var en av profilerna som var på plats på skidskyttelandslagets OS-vaka i Östersund, där hon tog både VM-guld (distans), VM-silver (stafett) och VM-brons (singelmixedstafett) för drygt tre månader sedan.

– Jag är väldigt glad över att ha upplevt ett VM på hemmaplan, det rankar jag högre än OS rent personligt, så då kan man bara föreställa sig hur ett OS på hemmaplan hade varit, säger Öberg.

– Man får trösta sig med att det är ett europeiskt land som anordnar spelen, det känns ändå bättre än att man hade förlorat mot ett annat land. Men det går knappt att föreställa sig hur ett OS på hemmaplan hade varit och vad det hade inneburit för Sverige.

– Det blev lite tyst stämning här när beskedet kom.

Även Sebastian Samuelsson, OS-guldmedaljör i stafett 2018, var på plats på vakan, och var nedstämd.

– Helt ärligt blev jag mer besviken än jag trodde. Det känns trist. Det känns som att jag kommer ha min ”prime time” då (2026), och det hade varit väldigt häftigt att ha det på hemmaplan.

– Men det kommer bli full fart ändå. Italienarna kommer arrangera ett fantastiskt OS.

TT: Du får ha din ”prime time” i Italien i stället?

– Ha ha, jag får ha det. (TT)

I ett pressmeddelande uttalar sig Charlotte Kalla.

– Trist besked. Jag hoppades av hela mitt hjärta men ibland blir det inte som man önskar och vill. Vi får istället gratta Italien, Milano-Cortina till vinter OS 2026. Bara att bryta ihop och komma igen, som Per Elofsson sa efter ett lopp i Salt Lake City 2002, säger Charlotte Kalla i Svenska Skidförbundets pressmeddelande.

Sverige förlorade omröstningen mot Milano-Cortina med rösterna 47-34.