Nya tävlingen ett stort uppsving

Fler unga dras till badminton. Och nu har Piteå BK en egen ungdomstävling. Här om helgen anordnades Paltspelen för första gången.

65 barn och ungdomar lockades till nya tävlingen Paltspelen i badminton. Sammanlagt gjordes 111 starter i Hellströms Arena.

65 barn och ungdomar lockades till nya tävlingen Paltspelen i badminton. Sammanlagt gjordes 111 starter i Hellströms Arena.

Foto: Andreas Elvstrand

Piteå kommun2019-10-07 21:51

Det finns ganska få tävlingar i Norrbotten, därför är Paltspelen ett välkommet tillskott i tävlingskalendern.

– Vi har snackat ett tag om att införa en tävling till utöver den vi alltid brukar arrangera sista helgen i januari, säger PBK:s huvudtränare Kasper Pelli och syftar på Pitespelen.

– I den får alla åldersgrupper vara med, men Paltspelen är vår första rena ungdomstävling.

När förbundet gav klartecken om att sanktionera tävlingen fanns inget att fundera om längre.

– Och det kom fler än vi trodde att det skulle göra, vilket känns jätteroligt, tycker Kasper Pelli.

Sammanlagt deltog 65 barn och ungdomar från Kiruna i norr till Skellefteå i söder. Självklart passade många Piteåbor på att tävla hemma i Hellströms Arena.

Piteå BK ser just nu ett uppsving med nya unga som vill spela badminton. Klubben har totalt 74 aktiva medlemmar varav de flesta består av barn och ungdomar upp till 19 år.

– Det är jättemånga små som börjat nu, men vi är ganska många i min ålder också som spelar, berättar 16-åriga Olivia Juvonen Burström.

Saga Enqvist, 15, är ett annat exempel. 

Båda fattade tycke för badminton genom idrottslektionerna i skolan. Saga började först för tre år sedan men blickar redan framåt.

– Jag känner att det här roligt och att det går bra, då vill man också satsa på det, menar hon.

Olivia, som spelat sedan hon gick i lågstadiet, är mer tveksam.

– Just nu spelar jag bara för att det är kul. Det finns badmintongymnasium i Skellefteå och Umeå, men jag hade nog tröttnat om jag skulle hålla på varenda dag.

En sak är i alla fall säker – båda Piteåtjejerna övertygade i Paltspelen. Faktum är att Saga Enqvist och Olivia Juvonen Burström möttes i U17-finalen, där Saga till slut vann med setsiffrorna 21–12, 21–18.

– Det har varit en rolig helg och en kul tävling. Det gick bra och jag är nöjd med mitt spel, säger hon.

– Det var såklart roligt att vinna finalen eftersom det var bra motstånd.

Saga vann även i mixeddubbel där hon kamperade ihop med Elias Hemphälä från Boden. I finalen besegrade de Kirunaduon Matvey Grigoriev och Elisa Törn

Stora framgångar hade även Hilda Hamreby från Skellefteå (tidigare Arvidsjaur) som vann tre olika klasser i äldsta gruppen U19. 

Samma bedrift – alltså att vinna i singel, dubbel och mixed – lyckades Piteåtjejen Elina Vikberg med fast i U13-klassen för flickor. Och i samma åldersgrupp för pojkar vann Piteåkillen Simon Lundberg i singel. Dessutom spelade han final i såväl dubbel som mixed.

I den yngsta tävlingsklassen med finalspel, det vill säga U11, vann Bror Bexell från Arvidsjaur i både singel och mixed.

Saga Enqvist vann sin singelfinal i U17-klassen. (Arkivbild)
Saga Enqvist vann sin singelfinal i U17-klassen. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!