Nya frågetecken i skidlandslaget

2019 var ett kaosartat år för det svenska längdlandslaget.

2020 har inte börjat något vidare det heller.

Först bytte sprintstjärnan Stina Nilsson till skidskytte och nu väljer herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo att sluta.

25 mars 2020 18:12

Många resdagar och svårigheter att få ihop det med familjelivet är ett av skälen, säger de båda tränarna.

"Arbetet som landslagstränare är fantastiskt utvecklande och roligt på många sätt, men det är samtidigt väldigt intensivt och speciellt. Det är mycket som ska klaffa såväl på jobbet som på hemmaplan", säger Nilsson.

"Jag är tacksam för den tid vi fått med landslaget, men nu vill jag vara hemma med mina barn över sommaren och hösten. Det ser jag fram emot väldigt mycket nu", säger Uusitalo.

Men frågan är om det inte ligger annat begravt under de där citaten.

En efter en slutade

Redan under fjolåret var det turbulent inom längdlandslaget, något som började när mångåriga landslagschefen Rikard Grip fick sluta under våren.

Och han var bara den första i raden; tränaren Annika Zell slutade kort därpå, längdchefen Johan Sares kastade också snart in handduken och fyra månader efter att ha tillträtt fick Grips ersättare Jonas Peterson sparken. Enligt TT:s uppgifter fick Peterson gå på grund av en konflikt med vallateamet.

Sedan dess har det varit långa perioder med tillfälliga lösningar på två av de viktigaste posterna. En ny längdchef kom på plats först i januari i år när Daniel Fåhraeus tog över, efter att Ola Strömberg varit tillförordnad. Men någon ny landslagschef efter Grip och Peterson – tillfälliga duon Lars Selin och Karin Ersson slutar efter säsongen – finns ännu inte på plats.

"Min förhoppning är att vi kan presentera en ny landslagschef i början av april. Tillsammans med den personen kommer vi sedan sätta ihop kommande säsongs organisation och landslagsgrupper", säger Fåhraeus till Svenska skidförbundets hemsida.

Uppgifter om missnöje

Det tycks hur som helst vara allt annat än harmoniskt i längdlandslaget just nu. Redan på tisdagen skrev Expressen att Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo hade bestämt sig för att sluta, samtidigt som tre av de bästa damåkarna sägs fundera på att göra egna satsningar på grund av missnöje med landslagets träningsupplägg.

För några dagar sedan kom ett annat stort bakslag för landslaget, i och med det oväntade beskedet att Stina Nilsson, en av världens bästa sprintåkare, byter till skidskytte. I en intervju med Aftonbladet erkände hon att hon har saknat Rikard Grip som landslagschef, och att oroligheterna i längdlandslaget skyndat på bytet av sport.

Glädjen har styrt mig till skidskyttet, det är inget missnöje som fått mig att lämna. Men jag vill också säga att det varit ett turbulent år och det har absolut kanske hjälpt till och gjort det ännu enklare att ta beslutet, sade Nilsson.
Bakgrund: Turbulensen i längdlandslaget

Mars 2019: Rikard Grip lämnar sin roll som landslagschef, en tjänst han hade haft – även om titeln ändrats med åren – sedan 2010. Veckan därpå blir ersättaren klar: Jonas Peterson, tidigare vd för Craft, en av skidförbundets sponsorer.

April 2019: Annika Zell, landslagets enda kvinnliga tränare, hoppar av sitt uppdrag. "Det har inte funnits de rätta förutsättningarna helt enkelt och då är det inte roligt", säger hon till SVT.

Maj 2019: Längdchefen Johan Sares, som jobbat på förbundet i tio år varav sju som ansvarig för längdverksamheten, hoppar av. Två veckor senare slutar också vallachefen Urban Nilsson efter åtta år på posten.

Augusti 2019: Jonas Peterson sparkas efter bara fyra månader som längdchef. Kort därefter avslöjar TT att förbundsledningen känt sig tvingad att göra sig av med Peterson sedan denne hamnat i konflikt med vallateamet.

September 2019: Charlotte Kalla kritiserar beslutet att sparka Peterson: "Jag blev chockad. Det känns tråkigt ur ett långsiktigt perspektiv", säger den svenska stjärnan.

17 januari 2020: Daniel Fåhraeus presenteras som ny längdchef efter Johan Sares.

22 mars 2020: SVT släpper den svenska sportnyhetsbomben: sprintstjärnan Stina Nilsson byter idrott till skidskytte. Kort därefter bekräftar hon själv nyheten.

I en intervju med Aftonbladet berättar Nilsson att turbulensen i landslaget, och avsaknaden av Rikard Grip, påverkat beslutet.

Han spred en bra och trygg energi. Jag tror inte att jag har varit ensam om att ha saknat honom. Det är inte bara det som varit orsaken. Men han har absolut varit saknad, säger Nilsson.

24 mars 2020: Krisen i längdlandslaget är ännu större än den tidigare har verkat, skriver Expressen som har uppgifter om att herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo redan bestämt sig för att sluta. Samtidigt ska tre av damlagets främsta åkare överväga att lämna landslagets träningsgrupp för att i stället göra en egen satsning under försäsongen.

25 mars 2020: Herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo lämnar landslaget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!