Nu vågar Stina Nilsson tänka på OS

Hon pratar som vanligt hellre om korsord än om medaljer. Men för en gångs skull, om så bara för en kort sekund, ser Stina Nilsson fram emot en tävling.

Det ska bli väldigt kul med OS, säger sprintstjärnan.

5 februari 2018 06:00

Här och nu eller möjligtvis då. Det är de enda perspektiv som brukar gälla för Stina Nilsson i intervjuer. Sällan vill hon diskutera annat än den skidåkningen som sker just för stunden.

Då pratar hon hellre om korsord. Knep och knåp-specialisten har så klart kryddat OS-packningen med ett antal ordflätor.

Jag har med ganska många faktiskt, och framför allt sådana där jättekorsord som jag tänker sätta upp på väggarna i sällskapsrummen, så att vi kan lösa dem tillsammans. Det gjorde jag i julas med min familj, och det var väldigt kul, säger Stina Nilsson.

"Börja kännas okej"

Men med mindre än en vecka kvar till OS går hon för ovanlighetens skull ifrån sina principer, och ger sig själv tillåtelse att tänka på det som komma skall.

Jag ser fram emot hela OS-klumpen liksom. Det ska bli väldigt kul, nu börjar det kännas väldigt nära också. Om du hade frågat i somras hade jag kanske svarat att jag inte alls tänkte så mycket på det. Men nu känns det ändå ganska nära, och då börjar det faktiskt kännas okej att tänka på det, säger Stina Nilsson.

TT: Det är ovanligt för dig att se framåt.

Ja, jo, men alltså, jag är ju inte där än. Men jag känner det på många runt omkring mig hur stämningen börjar höjas och alla går in i sin bubbla. Och det är en grej som jag tycker är väldigt kul och inspirerande.

Svensknorsk duell?

OS-formen är där den ska vara med bara dagar kvar till säsongens stora mål. Framför allt i sprint och sprintstafett är Stina Nilsson ett av Sveriges största guldhopp.

Jag försöker att inte tänka så mycket på formen mer än att göra det så bra som möjligt varje dag, för det går fortfarande att göra väldigt mycket för att påverka den. Det finns fortfarande många detaljer som jag vill slipa på som gör att jag kan bli ännu bättre förberedd. Men där jag står just nu... jag känner att jag inte vill vara någon annanstans.

Förra säsongen tog hon nio världscupsegrar. I vinter har det hittills blivit tre och hon väntas göra upp om sprintguldet i Pyeongchang med i första hand norskan Maiken Caspersen Falla.

Brons i Sotji

Jag hoppas få ut alla detaljer som jag har slipat på. Alla de timmar som jag har lagt ner, jag vill att det ska kännas bra i spåren. Att jag kommer dit och känner att jag har gjort allt jag kan, och så får vi se vad det räcker till.

I Sotji för fyra år sedan tog hon brons i sprintstafett tillsammans med Ida Ingemarsdotter. Spelen blev en succé för det svenska längdlandslaget, som tog elva medaljer. Stina Nilsson vet inte om man kan vänta sig likadana framgångarna i år.

Det är jättebra att svenska folket hoppas att det går bra för oss. Men jag tänker inte spekulera i några siffror, det är inte min grej att göra. Jag vill bara att de ska hålla tummarna för oss så ska vi göra vårt bästa.
Men jag har ganska bra känsla. Vi känns sammansvetsade, på tå.
Stina Nilsson

Född: 24 juni 1993.

Klubb: IFK Mora.

Främsta meriter: OS: brons i sprintstafett och 10:a i sprint 2014. VM: silver i sprint, sprintstafett och stafett 2015, stafett 2017. 17 segrar i världscupen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!