Norrbottningar strider för Skellefteå

Tio norrbottningar, varav tre från Piteå, har bidragit till Skellefteå AIK:s resa mot klubbens femte raka SM-finalår.

21 april 2015 16:34

”Vad vore Skellefteå AIK utan Norrbotten?”

Den rubriken hade PT i samband med finalserien för två år sedan.

Och fortfarande är frågan befogad. Det är många viktiga personer och tunga pusselbitar som passerat länsgränsen för att arbeta i ”Sveriges bästa hockeylag”. Tio spelare och ledare kring laget har varit med om senaste säsongens resa fram mot pågående SM-final.

Lars Johansson, Piteå

Prisad och uppskattad general manager i Skellefteå AIK och mannen som har det tunga ansvaret att bygga Sveriges bästa lag. Lyckas hyfsat bra, eller hur?

Micael Engström, Piteå

Sitter i sportrådet och är Lars Johanssons högra hand. Den förre Piteå- och Luleåspelaren har en viktig roll i klubben även om han inte syns mycket utåt.

Stefan Thomson, Piteå

Hyllad av alla. Off ice-tränaren Thomson har byggt upp en fysisk status i Skellefteå AIK som ingen annan i Sverige kommer i närheten av.

Hans Wallsson, Kiruna

Skellefteås huvudansvarige tränare var på sin tid som aktiv en riktig målspruta uppe i Kiruna. Som person har Wallsson utvecklats massor i takt med framgångarna.

Stefan Klockare, Kalix

Assisterande tränare i Skellefteå som inte tar mycket plats i rampljuset. Som spelare gjorde han nio säsonger i elitserien – Brynäs och Timrå.

Karin Rundblad, Malmberget

Karin har en viktig roll i Skellefteå AIK som medicinskt ansvarig. Får även uttala sig i media ganska flitigt om skadeläget i truppen.

Mikael Lundström, Luleå

1996 var materialförvaltaren med om att ta SM-guld med Luleå Hockey. Senare åren har han jobbat i Skellefteå och hunnit ta guld i den klubben också.

Oscar Sundqvist, Boden

Hans pappa Anders Sundqvist har varit klubbdirektör i Luleå Hockey. Men Oscar ville till Skellefteå som junior, och det ångrar han knappast.

Fredrik Lindgren, Arvidsjaur

Lagets veteran som fortfarande har mer speltid än de flesta. Lindgren, som inledde karriären i tvåan med Arvidsjaur gör sin 14:e säsong i Skellefteå.

Axel Holmström, Arvidsjaur

Tja, vad ska man säga. Axel Holmström, vars pappa Urban Wikberg faktiskt tränar ett juniorlag i Luleå, har gjort stor succé – och allt talar för en framtida NHL-karriär.

...plus femton till!

Dessutom finns det en ledare och 14 spelare i klubbens juniorlag som kommer från Norrbotten:

Jesper Eriksson, Kiruna och Elias Edström, Glommersträsk, har tränat med a-laget och även spelat några matcher i vinterns SHL.

I J20-laget spelar dessutom Nils Niklasson, Piteå, Jonathan Ström, Jokkmokk, Jesper Landström, Kiruna och Linus Almroth, Boden.

I J18-laget spelar Kristian Eriksson, Kiruna, Emil Mäki, Kiruna, William Palovaara, Kiruna, Anton Jonsson, Jokkmokk och Emil Rullander, Boden. En av tränarna är Fredrik Öberg, Boden.

I U16-laget hittar vi tre spelare från Arvidsjaur – Linus Andersson, Ludvig Marklund och Sebastian Nilsson.

Så visst kan även norrbottningar klappa sig lite för bröstet och ta åt sig en smula av Skellefteå AIK:s femte raka SM-finalår – oavsett om det slutar med guld eller silver.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Micke Lindgren