Medalj i Nations Cup efter sekundstrid

Det hängde på hundradelarna, men till slut kom Sverige trea i Nations Cup-finalen i hoppning.

Ingen svensk red felfritt, men kunde ändå säkra medaljen – med 74 hundradelars marginal.

6 oktober 2019 16:59

Fyra fel för Henrik von Eckermann, Evelina Tovek och Peder Fredricson samt hela 16 fel av Fredrik Jönsson. Ingen av svenskarna hade någon perfekt dag när Nations Cup-finalen avgjordes i Barcelona.

Sverige var därmed heller aldrig riktigt nära att nå förstaplatsen i lagtävlingen och segerpremien på fyra miljoner kronor.

Närmast en perfekt runda kom Evelina Tovek som hade något stort på gång fram till den avslutande trekombinationen där hennes häst Dalila De La Pomme synbart kom fel och rev ett hinder.

Den sämste ryttarens resultat i varje lag räknas bort och då blev det väldigt tajt mellan Sverige, Italien och Frankrike om bronsplatsen. Marginalen ner till Italien, som hade lika många fel som Sverige, på fjärdeplatsen blev mindre en sekund och till Frankrike ytterligare 69 hundradelar.

Nu får de svenska ryttarna ladda om inför världscupen. Första tävlingen avgörs i Oslo om två veckor.

Det blev Irland som överraskande vann Nations Cup före fjolårets vinnare Belgien. Segern innebär att Irland tog den 18:e och sista platsen till hästhoppningens lagtävling i OS i Tokyo nästa år.

Fakta: Klart vilka som laghoppar i Tokyo

18 nationer deltar i laghoppningen i OS i Tokyo nästa sommar. Nytt i olympiska sammanhang är att den individuella hoppningen avgörs först. I lagtävlingen har antalet ryttare i varje nation bantats från fyra till tre.

Irland kvalade in som 18:e och sista nation efter segern i finalen i Nations Cup i Barcelona.

Här är samtliga nationer som gör upp om medaljerna i Tokyo: Japan, USA, Sverige, Tyskland, Schweiz, Nederländerna, Australien, Belgien, Storbritannien, Frankrike, Israel, Ukraina, Brasilien, Mexiko, Kanada, Nya Zeeland, Kina och Irland.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!