Lasse nobbade Skellefteå - trivs i Malmö

Förra våren och sommaren var det stiltje i Lars Bryggmans hockeykarriär. Annat ett år senare när ett par av landets främsta hockeyklubbar kämpade om hans underskrift. "Vi trivs fantastiskt bra i Malmö och valet var enkelt när jag erbjöds ett kontrakt", kommenterar Lasse.

11 juli 2017 22:27

Vi träffas utanför anrika fiket Ekbergs på Piteås stolta Gågata.

– Nej, inget kaffe eller fika för min del. Det blir alldeles för mycket sånt under dagarna när vi åker runt och träffar kompisar, svarar han när undertecknad erbjuder en kopp.

Läget i Bryggmans hockeykarriär är helt annorlunda när vi skriver sommaren 2017 än under samma period året tidigare.

– Ja, nu vet man vad som väntar. Om ett par veckor åker jag tillbaka till en fast punkt och till en stad och miljö där jag vet att vi trivs, kommenterar han.

Vi i det här fallet är Lasse och sambon Frida som arbetar som banktjänstman i Malmö.

– Jag får ofta frågan om vi märker av det hårda klimatet som man ofta läser och hör om i media när det gäller Malmö. Och svaret är faktiskt inte. Där vi bor och på de ställen vi brukar besöka har det alltid varit lugnt, men visst förstår man att det inte är på det sättet i andra delar av stan, säger han.

En som scannrar Bryggmans hockey-CV - Piteå Hockey J - Skellefteå J - Piteå Hockey div ett - Luleå Hockey (Asplöven) - Leksand - Asplöven- Pantern - Malmö kan haja till över mängden klubbar under lika många säsonger. För en oinvigd kan det lätt uppfattas som om Bryggman varit en form av "omklädningsrums-cancer" som klubbarna önskat vädra ut. Inget kan dock vara mer felaktigt. Många sportchefer på vägen har trott stenhårt på honom. Andra har inte funnit rätt roll.

När exempelvis Skellefteås sportchef Lasse Johansson skickade honom tillbaka till Piteå var inte Bryggman alltför road inledningsvis.

– Med facit i hand var det en utvecklande säsong. Vi hade ett kanongäng. Pär Lindholm, Daniel Olofsson, Joakim Högberg bland andra, minns Bryggman.

Lasse Johansson "filade" på att skicka Bryggman till en allsvensk klubb på en liknande utvecklingsresa som en gång backen Niklas Burström och Pär Lindholm vandrat, men Luleå Hockey hann före.

– Jag var inte nog bra när jag spelade i Luleå. Det fanns helt enkelt andra spelare som var bättre under mina säsonger där, hugger Bryggman tvärsäkert och ödmjukt av när Luleåsäsongerna kommer på tal.

Det blev ändå en hel del SHL och några slutspelsmatcher i Luleåtröjan, men mestadels var han utlånad till allsvenska Asplöven.

Inför säsongen 2015/16 skrev han på för allsvenska Leksand, men efter några månader blev det ett kastbyte mellan dalaklubben och Asplöven. Johan Porsberger till Leksand och Bryggman tillbaka till Asplöven. När Haparandalaget ramlade ur våren 2016 sökte Bryggman andra klubbar.

Han började isträningen inför säsongen med Piteå.

– Men jag förstod snabbt att han inte skulle stanna hos oss. Han var faktiskt alldeles för bra. En spelare av klart elitsnitt, sa Piteås sportchef Jonatan Glader.

Bryggman hamnade på provspel i Modo. Där hyllades han rejält av NHL-proffset Daniel Sedin efter en träningsmatch mot Skellefteå.

– Men det gick inte lika bra i de följande träningsmatcherna och jag erbjöds ett månadskontrakt. När Pantern hörde av sig till min agent i samma veva var valet enkelt, förklarar Lasse.

I Pantern visade han så pass bra klös att SHL-klubben Malmö hörde av sig och ville låna Lasse. Sedan gick det som på räls. Tränaren Peter Andersson gav Lasse helgjutet förtroende i topp två-linorna. Malmö slog ut SHL-ettan Växjö i kvartsfinalen men åkte ur mot blivande mästarna HV 71 i semin. Bryggman hyllades av många. Bland andra SVT-experten Mikael Renberg.

– Hur kunde Luleå och Skellefteå släppa Bryggman? En osvensk spelare med NHL-kvaliteter i vissa stycken, berömde Micke.

Bryggman vill inte gå in på vilka klubbar han valde mellan innan Malmö fick hans påskrift. Enligt säkra källor till PT-sport var dock en av de han nobbade Skellefteå AIK.

– Min sambo och jag stortrivs i Malmö och klubbvalet var lätt. Jag känner att jag hittat rätt träningsupplägg med Stefan Thomssons hjälp. Han hjälper mig både före och under säsongen. Vi jobbar stenhårt med de detaljer jag vill förbättra, avslutar Lasse.

Trots sju tidigare klubbaddresser känns det som om hockeysagan Lars Bryggman bara börjat!

Lars Bryggman

Ålder: 23 år

Yrke: Hockeyspelare

Bor och spelar: Malmö (Malmö Redhawks i SHL).

Familj: Sambon Frida

Moderklubb: Storfors AIK/Piteå HC

Tidigare klubbar: Skellefteå AIK (junior), Luleå Hockey, Asplöven, Leksand, Pantern

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bosse Lundkvist