Klæbo bäst – poäng till Piteås åkare

Det blev världscuppoäng för Piteå Elits herrar när minitouren i Ruka avgjordes. Johan Häggström nådde plats 17 Björn Sandström åkte in på plats 26.

1 december 2019 12:20

Johannes Høsflot Klæbo krönte världscuppremiären med att vinna jaktstarten i Ruka. Den norska sprintkungen avgjorde på upploppet där han spurtade ner landsmannen Emil Iversen.

Därmed vann Klæbo två av tre lopp och kom tvåa i ytterligare ett under helgen i Finland.

Efter att ha vunnit sprinten och kommit tvåa i 15-kilometersloppet i klassisk stil dagen innan startade Klæbo med 16 sekunders försprång ner till landsmannen Emil Iversen och Iivo Niskanen, Finland, i jaktstarten i 15 kilometer, fristil.

I ungefär två tredjedelar av loppet kunde Klæbo hålla undan, men sedan kom den jagande duon i kapp.

– Jag försökte gå ut hårt och se om jag kunde hålla avståndet, men de var så starka och på fjärde varvet kom de i kapp, konstaterar Klæbo i Internationella skidförbundets segerintervju.

Niskanen körde hårt och försökte febrilt hänga av de båda norrmännen, men lyckades inte. Istället var det sprintkungen Klæbo som använde spurtkraft för att kämpa ner finländaren och Iversen.

– Min taktik när de närmade sig var att jag skulle köra hårt i den sista backen och se om jag kunde få en lucka och det lyckades, säger Klæbo.

Klæbo var mycket nöjd efteråt:

– Det här var ett av mina bästa fristilslopp, så det är otroligt, säger han.

Calle Halfvarsson blev bäste svensk på en nionde plats. Bakom honom gjorde Jens Burman ett starkt lopp och klättrade från 17:e plats till 13:e och körde faktiskt fyra sekunder snabbare än Klæbo i söndagens lopp.

Burman hade sjätte bästa tid för dagen, Halfvarsson 15:e. (Ruka, TT:s utsände)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!