IOK säger nej – stoppar 13 ryssar från OS

Friade ena dagen – stoppade nästa.

13 ryska idrottare som nyligen fick sina dopningsdomar upphävda av Cas portas från OS av IOK.

Därmed består den ryska OS-truppen av 169 aktiva.

5 februari 2018 08:09

Beslutet kommer bara fyra dagar före OS-invigningen efter att en oberoende expertpanel granskat fallen på nytt. I gruppen som nekas inbjudan finns dessutom två ledare, båda tidigare aktiva som var med i OS 2014.

Panelen "rekommenderar enhälligt IOK att inte bjuda in de här 15 personerna till vinter-OS i Pyeongchang 2018", skriver Internationella olympiska kommittén (IOK) i ett pressmeddelande.

Kritik mot IOK

Idrottens skiljedomstol (Cas) gick i torsdags mot IOK och frikände 28 av 42 ryska idrottare som stängts av på livstid från OS. Rysslands olympiska kommitté sökte då OS-ackreditering för 13 av dem.

Vilka idrottare det handlar om är inte känt, men sajten Insidethegames skriver att skidstjärnan Alexander Legkov finns med, liksom skeletonåkarna Alexander Tretjakov och Jelena Nikitina.

Beslutet att stoppa dem lär spä på kritiken mot IOK för att ryska idrottare straffas utan tillräckliga bevis.

Vi har gjort det väldigt tydligt att avsaknaden av sanktioner från Cas inte betyder att du är berättigad en inbjudan från IOK, eftersom det är ett privilegium för de ryska idrottarna att bjudas in, sade IOK:s ordförande Thomas Bach på en presskonferens i Pyeongchang på söndagen.

Tävlar under neutral flagg

Bach beskrev också Cas beslut som "en extrem besvikelse".

Vi ställer oss lite frågande till kvaliteten på besluten, sade han.

Ryssland anklagas för omfattande statsunderstödd dopning i Sotji 2014 och stängdes i december av från OS i Pyeongchang. Men 169 ryssar får tävla under neutral flagg som Olympiska aktiva från Ryssland (OAR).

Det är klart färre än i hemmaspelen i Sotji 2014 (232), men nästan lika många som i Vancouver fyra år tidigare (177).

Fakta: Den ryska dopningsskandalen

Efter anklagelser om massdopning under OS i Sotji 2014 har IOK stängt av 43 ryska idrottare på livstid från OS.

I torsdags friades 28 av idrottarna av Idrottens skiljedomstol, Cas, som ansåg att bevisningen inte höll. Dessutom fick elva idrottare straffen sänkta till att gälla endast OS i Pyeongchang.

Efter de friande domarna sökte Ryssland OS-ackreditering för 13 idrottare och två ledare – men det har nu avslagits av IOK.

Ryssland som nation är avstängd från OS i Pyeongchang. Men 169 ryssar tillåts tävla som Olympiska aktiva från Ryssland (OAR).

Den utbredda ryska dopningshärvan blev först känd inom friidrotten 2014. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning ledd av juristen Richard McLaren.

McLarens rapport släpptes i två delar 2016. Den första, släppt i juli, visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015. Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva. Röster höjdes för rysk uteslutning redan inför sommar-OS i Rio men IOK valde en annan linje och överlät i stället till varje idrott att ta beslut. 271 ryska idrottare fick till slut vara med. 118 stoppades, bland annat friidrottarna, en avstängning som kvarstår.

Den andra delen av rapporten kom i december 2016 och visade hur tusentals ryska idrottare i 30 olika sporter var inblandade i eller gynnades av den ryska mörkläggningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!