Hunt: "Europaspel är nyckeln"

Att spela i Europa Leagues gruppspel inbringar i runda slängar 50 miljoner kronor. Det är en tredjedel av hela IFK Norrköpings omsättning.

Nu är klubben tre kvalmatcher från att nå pengarna som ska ta klubben till nästa nivå.

Det går inte att nog understryka vilken vikt Europaspel har för svenska lag, säger klubbens ordförande Peter Hunt.

14 augusti 2019 18:43

På torsdag har IFK Norrköping, AIK och Malmö chansen att ta ännu ett kliv mot höstens gruppspel i Europa League. Norrköping ställs mot israeliska Hapoel Beer-Sheva och behöver en seger efter förra veckans oavgjorda resultat (1–1) på Östgötaporten.

Hittills har de svenska lagen dragit in mellan åtta och tio miljoner kronor på årets Europaspel. Men det är bara början. Om lagen når Europa Leagues gruppspel kan de räkna med ytterligare minst 31 miljoner kronor.

Enligt Norrköpings ordförande Peter Hunt är pengarna som ett gruppspel ger viktiga för att ta klubben till nästa nivå både sportsligt och ekonomiskt.

"Stor utmaning"

IFK Norrköping är inte i den klass vi borde vara. Vi har en stor utmaning i att öka intäkterna. Allt hänger samman, men Europaspel är en nyckel, säger han.

När Malmö kvalade in till Champions League 2014 ökade klubben sin omsättning med 123 procent –från 176 miljoner kronor till 385 miljoner kronor från ett år till ett annat.

I systerturneringen Europa League är prispengarna inte lika höga – men att nå gruppspel inbringar i runda slängar ändå en tredjedel av IFK Norrköpings omsättning.

Sedan SM-guldet bärgades för fyra år sedan har klubben nästan fördubblat omsättningen – från 82 miljoner kronor i omsättning 2015 till en omsättning på drygt 156 miljoner kronor i fjol. Men till skillnad från Malmö har man i stället fått in pengar via spelarförsäljningar som Arnór Traustason, Tesfaldet Tekie, Arnór Sigurdsson och i sommar Jordan Larsson.

Måste inte sälja

Inför i år har klubben däremot varit tydlig med att man vill behålla sina nyckelspelare för att försöka nå Europa Leagues gruppspel.

Vi ser det som en framtida möjlighet för oss att vara med högre upp i fotbollens näringsskala, säger Hunt.

TT: Ni har valt att satsa för att nå Europa. Kommer ni tvingas sälja spelare om ni inte når gruppspelet?

Vi kommer över huvud taget inte vara tvungna att sälja någon spelare om vi inte vill. Med den ekonomiska bas vi har skaffat oss ser vi det inte som att vi lever på lånad tid om vi inte lyckas.

"Extremt viktigt"

Svenska mästarlaget AIK åkte ur det än mer lukrativa Champions League-kvalet, men har precis som Malmö och Norrköping chans att nå Europa League.

Även AIK:s klubbdirektör Jens T Andersson vittnar om hur viktigt ett potentiellt Europagruppspel är.

Jag brukar säga att det finns två sätt för svenska klubbar att tjäna stora pengar. Antingen genom spelarförsäljning eller genom att spela i Europa, säger han.
50 miljoner är för oss extremt viktiga pengar. I jämförelse med ett SM-guld är det väsentliga skillnader ekonomiskt på att nå Europa.
Fakta: Så mycket har de svenska klubbarna tjänat på Europaspel

AIK, som inledde i Champions League-kvalet (två omgångar), har hittills dragit in drygt 10,1 miljoner kronor på sitt spel i Europa.

IFK Norrköping och Malmö FF har spelat in knappt 8,4 miljoner kronor på tre kvalomgångar i Europa League.

Följande prispengar gäller fortsatt i Europa League:

Playoff-plats (sista kvalsteget): 3,2 miljoner kronor (300 000 euro). Betalas endast ut till en klubb som förlorar i playoff. Vinnaren får dock behålla inspelade pengar i kvalomgång 1–3 i Champions League och Europa League.

Kvalificerat för gruppspel: 31,4 miljoner kronor (2,92 miljoner euro).

Vunnen match i gruppspelet: 6,1 miljoner kronor (570 000 euro).

Oavgjord match i gruppspelet: 2 miljoner kronor (190 000 euro).

Förstaplats i gruppen: 10,8 miljoner kronor (1 miljon euro).

Andraplats i gruppen: 5,4 miljoner kronor (500 000 euro).

Plats i 16-delsfinal: 5,4 miljoner kronor (500 000 euro).

Åttondelsfinal: 11,8 miljoner kronor (1,1 miljoner euro).

Kvartsfinal: 16,1 miljoner kronor (1,5 miljoner euro).

Semifinal: 25,8 miljoner kronor (2,4 miljoner euro).

Finalplats: 48,4 miljoner kronor (4,5 miljoner euro).

Vinnare av Europa League: 43 miljoner kronor (4 miljoner euro).

Rankningspengar:

En pott pengar (84 miljoner euro) fördelas även till lagen som deltar i gruppspelet och hur mycket en klubb får baseras på Uefas klubbkoefficient, som bygger på resultat i de europeiska cuperna de senaste tio åren. Det lägst rankade laget får en andel av denna pott värd 71 430 euro. Det högst rankade laget får 48 andelar, som motsvarar 3,42 miljoner euro.

Marknadspool:

Flera miljoner kommer dessutom att trilla in från Uefas så kallade marknadspool, där pengar från tv-avtal ingår. Östersund drog in runt 20 miljoner kronor säsongen 2017–2018 efter att ha gått till 16-delsfinal. Hur mycket Malmö FF, som också spelade 16-delsfinal, drog in förra säsongen har Uefa inte redovisat ännu.

Källa: Uefa.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!