Guld och rekord för Elin i VM

Elin Andersson siktade högt på VM i kettlebell - och prickade formen perfekt med belöningen i form av guld och nytt världsrekord

Elin Andersson tog guld och slog världsrekord i VM i kettlebell. Jan Pettersson vann guld och silver i veteranklassen.

Elin Andersson tog guld och slog världsrekord i VM i kettlebell. Jan Pettersson vann guld och silver i veteranklassen.

Foto: Privat

Piteå2019-11-25 14:30

I april lyckades Elin Andersson från Piteå vinna EM-guld i Danmark. Nu toppade hon alltså den insatsen genom att vinna VM - och dessutom slå världsrekordet. 

- Jag har tränat bra och hade höga mål. Men samtidigt visste jag ju att det skulle bli svårt med allt motstånd, jag trodde då inte att jag skulle kunna vinna guld, säger Elin Andersson.

I kettlebell gäller det att lyfta ett tungt klot med handtag så många gånger som möjligt under en viss tid. I VM gällde det marathon vilket betydde att vikterna på 20 kg skulle lyftas under 30 minuter.

I EM i våras hann Elin med 377 repetitioner med klotet under en halvtimme. Nu gick det ännu bättre.

- Jag kände mig i bra form så jag siktade på att klara 400, säger Elin som tävlar i den lättaste klassen, upp till 60 kilo.

Resultatet blev hela 406 repetitioner - vilket skulle betyda världsrekord - till och med bättre än de två tyngre klasserna som finns.

 - Jag trodde att det totala världsrekordet var 408, men efteråt fick jag höra att det var 405. Så det var förstås jätteroligt att jag klarade det.

Tävlingen avgjordes i Lodz, Polen. När PT ringer upp sitter Elin Andersson i taxin på väg till flygplatsen.

Det som väntar närmast för den nyblivna världsmästaren är en två timmar lång marathontävling under en fitnessfestival i Stockholm 7 december.

- Det blir spännande att testa, säger hon.

I VM deltog även klubbkompisen Jan Pettersson i veteranklassen. Även han lyckades mycket bra. Silver på 30 minuter med 309 reps och guld på 60 minuter med 694 reps.

Nästa stora mål blir SM i Falun i mars 2020.   

Elin Andersson.
Elin Andersson.
Karta: Łódź
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om