KRÖNIKA Två glödheta hockeyderbyn väntar runt hörnet. Luleå- Skellefteå i SHL på torsdag och Piteå- Boden i back to back-möten i Allettan med start sista måndagen i januari. Räkna kallt med att hettan håller kylan utanför hallarna under de matcherna.

Det var länge sedan det kändes så pass elektrifierat inför ett norrderby mellan Luleå och Skellefteå som den här gången. Det är ju, och har så också varit en stor del av den här säsongen, lite av upp och nedvända världen för de två norrgängen. Efter en hyfsad inledning med bland annat derbytriumf mot Luleå i Coop Arena sjönk Skellefteå sakta men säkert likt ett lod genom tabellen. Lodet stannade ett par snäppa från botten och nu tycks det ha vänt uppåt igen med tre raka segrar under veckan. De tre raka segrarna mot Timrå, Växjö och HV71 kom i rätt tid för hårt prövade Skellefteåorganisationen där det varit en hel del turbulens senaste månaderna.

När lagen möttes i höstas i Skellefteå vann Luleå med matchens enda mål trots att hemmalaget trummat på ganska friskt mot gästernas kasse. Efter matchen stod Luleåklacken kvar och sjöng en styv timme kvällen till ära. Luleålaget klev ut på isen en extrasväng och tackade supportrarna för stödet. I det läget var det inte varje dag Luleå toppat tabellen senaste åren. Något som Skellefteådynastin vant sig med i mer än de senaste halvdussinet säsongerna. Alltid i topp.

Artikelbild

| Bosse Lundkvist

Från den lördagskvällen i höstas har det varit Luleå, om inte absolut i topp, åtminstone bland topp fyra-gängen.

Idag skiljer tio poäng mellan tabelltoppen Luleå Hockey och Skellefteå strax under mittskvalpet i serien. Skellefteå vill förstås fortsätta simturen framåt och inte sjunka mot botten igen. Luleå å sin sida vill garanterat ta revansch för två raka hemmaförluster och den i derbyt i Coop Arena tidigt i höstas.

Luleå har trots försmädliga hemmaförluster mot Växjö och Färjestad agerat stabilt på slutet. Rapporterna från "seriefinalen" mot Färjestad i lördags rapporterar om kraftig Luleådominans och ledning med två mål innan gästerna bjöds in på några koppar Löfbergs Lila i pausen mellan andra och tredje. Tackar den som bjuder sa Färjestad och stal segern efter straffar. Luleå hade vid seger ryckt med fem pinnars försprång i tabelltoppen.

Piteå och Boden har kämpat om poäng i grundserie och Alletta i sex matcher senaste två säsongerna. Matcher som handlat om det mesta förutom spelet ishockey. Eller är det på det viset att just trashtalket och allt tjafs runt omkring är ishockey.

Boden toppar inte helt oväntat Allettan när laget spelat hälften av den seriens matcher. Igår trampade man på en liten mina i hemmamatchen mot Hudiksvall där Boden föll i kampen om bonuspoäng.

Piteå, som är obesegrat hemma, möter tabelltvåan Östersund borta onsdag kväll innan det är dags för Bodenbataljerna. Östersund och Piteå serverade några hemska fajter säsongerna 14/15, 15/16 och 16/17 men den glöden verkar ha svalnat sedan det blev skiftbyte i båda båsen.

Luleå- Skellefteå äger alla möjligheter att bjuda på en sprakande hockeyshow. Ett sprakande norrsken om Ni så vill och önskar.

Vad gäller Piteå- Boden och Boden- Piteå kan de som gillar ishockey bara hoppas att förbundet skickar dit domare som klarar matchen. Och det är inte alls säkert!