Fredrik sköt bäst i klubbmästerskapet

100 år gammal slogan passar in när Arjeplogs pistolskyttar skjuter luft. I början av 1900-talet myntades ”Kom med i skytteföreningen och träffa dina kamrater”. Skyttarna träffas och har det gemytligt, och de håller hårt på säkerheten, så de träffar inte varandra.

23 februari 2015 08:39

Det borde vara nervdaller i luften när pistolskyttarna träffas den här kvällen. Men det är uppsluppet och skojfriskt. Det pratas lika mycket händelser som vapen och annat. Ändå är det tävling, klubbmästerskapet.

I samma klass

Alla deltar i samma klass. De yngsta skjuter med stöd och seniorerna stående utan stöd. Skjutordningen lottas. Tävlingen går som utslagstävling. Man möter en motståndare, den som vinner går vidare.

Visst skruvas koncentrationen upp. Och visst blir det ett och annat ”skitskott”. Men det är ändå nästan som träning.

Fredrik Holmström, den yngste i gänget är obeveklig. Han tar sig till final och ställs där mot pappa Mats och en av klubbens ”träningsnarkomaner” Urban Sundström. Urban är en av klubbens nyare skyttar och tar varje tillfälle i akt att träna, inte minst hemma i källaren.

Fem skott

Skyttarna skjuter bara fem skott i varje omgång. Likadant i finalen. Det är rätt jämt mellan seniorerna Urban Sundström och Mats Holmström. Urban skjuter 43, Mats skjuter 44. Men den unge sätter de gamle på plats. Fredrik Holmström skjuter maxpoängen 50 och vinner.

Sedan fortsätter skyttarna att träna. Äkta makarna Inga-Britt och Per Holmgren står sida vid sida och försöker bräcka varandra. Kristian Stridsberg som var en av Norrbottens bästa ungdomskyttar på luftgevär kämpar på. Olof Marklund, en av Sveriges bästa skeetskyttar en gång i tiden har också fastnat för pistolskyttet.

Stor succé

– Nu tränar jag en gång i veckan. Det är inte mycket om man jämför med skeetskytte-tiden, säger han.

En sak som det pratas mycket om är den traditionella spark-skyttetävlingen i Lövlund den 11 april. Det har blivit en stor succé och lockar skyttar från när och fjärran. Det är en fältskyttetävling där de tävlande tar sig runt banan med sparkstötting.

Arjeplogs pistolskytteklubb bildades 2011.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bertil Sundkvist 0961–106 30