Fransson föll i VM-finalen

Jenny Fransson, tidigare i Rosviks IK, föll tungt i VM-finalen mot amerikanskan Tamyra Mensah-Stock i 68-kilosklassen och kommer hem med en silvermedalj. "Jag är besviken" säger hon efter uttåget.

20 september 2019 19:33

I onsdags stod den 32-åriga brottaren för två mirakelvändningar – först i kvarten och sedan i semin.

I fredagens final ställdes Fransson mot amerikanskan Tamyra Mensah-Stock och hamnade återigen i underläge. Hon tappade tidigt till 0–2 och efter knappt 3 minuter hade amerikanskan utökat ledningen till hela 6-0.

I andra ronden kröp Fransson lite närmare (till 2–7). Då tycktes Mensah-Stock få problem med ena knäet, något som inte hindrade henne från att fortsätta tävlingen. Efter en snabb behandling utanför mattan var hon tillbaka illa kvickt och kunde därefter säkra guldet. Något ytterligare mirakelvändning blev alltså det inte för Fransson, som till slut förlorade med 2–8 och därmed fick nöja sig med en silverpeng. Brottaren med kopplingar till Rosvik var självkritisk efter finalförlusten.

– Jag är besviken för jag tycker att jag lät henne ta poängen lite för lätt. Hon skulle ha fått kämpa lite mer än hon behövde, säger Jenny Fransson till Svenska brottningsförbundet.

Hon var dock nöjd med turneringen som helhet, även om den slutade i besvikelse.

– Jag är stolt, men det är tråkigt att sluta med en förlust, säger hon.

Fransson har tidigare brottats för Rosviks IK och flyttade från Piteå 2002. På meritlistan finns bland annat ett VM-guld från 2012 och ett OS-brons från 2016. Hon har även kvalat in till OS nästa år, vilket blir hennes fjärde olympiska spel.

Medalj blev det också för Henna Johansson från Gällivare som fixade brons i 62-kilosklassen. Efter vinst i återkvalet mot rumänskan Kriszta Incze tog sig 28-åringen slutligen till bronsmatchen där hon kunde besegra ungerskan Marianna Sastin med 4–1.

– Jag har haft livets jävla säsong. Nu kan jag säga att det inte var en lyckoträff, säger hon till Svenska brottningsförbundet.

Det var hennes andra VM-medalj i karriären. Bronsmatchen innebär också att svenskan säkrat en kvotplats till OS i Tokyo nästa sommar. 28-åringen har ett VM-brons sedan tidigare, från 2010.

Efter silver och brons på damsidan innebär det totalt tre svenska med medaljer i mästerskapet. Sedan tidigare har även Alex Bjurberg Kessidis tagit silver i 77-kilosklassen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
PT/TT