Fotbollen är tillbaka igen

Tisdag kväll hände något som borde kvala in som topp tre viktigaste händelserna i Arjeplog senaste året. 18.00 var det avspark för Arjeplog SK:s nya A-lag. Ett lag som hela Arjeplog sluter upp bakom.

14 april 1916 17:02

Ett nät med fotbollar som inte sett dagens ljus på ett tag. En konstgräsplan som ser onaturligt grön ut i kontrast till de omgivande snödrivorna. Ogästvänligt med nollgradigt som känns som 15 minus när vinden får fart över idrottsplatsen i Arjeplog. Planen har precis i dagarna tinat fram, haglet står som spön i backen under uppvärmingen. En alldeles särdeles perfekt dag för fotbollen att födas på nytt i kommunen.

Tränaren Michael Lejon räknade till 36 killar vid träningsstarten klockan 18, men en och en halv timme senare hade skaran snarare vuxit till över 40 ungdomar.

– Det finns ett enormt intresse för fotbollen, inte minst bland de ensamkommande flyktingbarnen. Det har varit uppenbart länge och något som efterfrågats och längtats efter, säger han.

Han arbetar till vardags som lärare på Hornavanskolan och träffar många av ungdomarna även i skolbänken.

Men det började egentligen med att man sneglade på IFK Arvidsjaurs A-lag och det uppmärksammade integrationsprojekt som det skrivits spaltmetrar om såväl i lokala tidningar som riksmedia. Och med Samula Walugembe, 25-åringen som kom till Arjeplog som flykting och som har ett förflutet i Ugandas ungdomslandslag, som nu delar tränarrollen med Lejon och Sonja Lundquist. Och med Martin Stråmo på utvecklingsenheten på Arjeplogs kommun, som bland annat sökt och beviljats pengar för projektet. Samt många andra som på ett eller annat sätt visat engagemang i frågan.

– Det känns som om hela Arjeplog sluter upp bakom satsningen. Den är seriös och det är av största vikt för att det ska kunna bli en fortsättning. När folk fick reda på att vi var i startgroparna med laget var det genast flera lokala företag som gav oss löfte om sponsring, det är helt fantastiskt, säger Michael Lejon.

För även om fotboll är en av de billigare sporterna man kan syssla med, krävs det ändå en del medel.

– Killarna behöver skor, och det finns ju de som inte kan köpa egna. Ska vi spela seriespel kommer det innebära transporter. Vi måste kunna avlöna domare.

Michael Lejon är lite osäker på hur många nationaliteter som finns inom laget, men tror att det i alla fall handlar om sju olika, inklusive de svenskfödda spelarna. Man kommunicerar på svenska även tränaren Samula Walugembe som bott i Arjeplog i tre år.

– Det finns en enorm potential hos de här grabbarna. Några har spelat i deras länders motsvarighet till allsvenskan. Det känns spännande att ha kommit igång.

Tanken är seriespel i division fem, men först ska man försöka få lite ordning och struktur på laget och träningarna.

– Det här kan bli hur bra som helst, säger Michael Lejon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!