När vi lämnade 00-talet och gled in i 10-talet hade vi ingen aning om vad som väntade.

Det fanns lovande tendenser. Men att det skulle bli så här bra, så här fantastiskt, så här storslaget var snudd på otänkbart.

Sedan ingången av 2010 har Piteå gått från en medelmåttig idrottskommun till en av Sveriges absolut bästa utifrån storlek.

Det är elitidrotten som har förändrats och förbättrats.

Vid utgången av 2009 hade kommunen ingen fotboll på högsta nivå. Piteå IF hade just åkt ur damallsvenskan trots en rejäl satsning på utländska nyförvärv. Runt knuten väntade division 1. Att laget skulle tillhör damallsvenskan under hela 2010-talet (första året undantaget) var ett rejält långskott. Att laget skulle vinna SM-guld otänkbart. Spela sextondelsfinal i Champions League? Nej. Just det.

Ridsporten har fostrat talanger och elitlag. Skotersporten VM-medaljer och proffs. Castingen världsrekordhållare. Bilsporten och bågskyttet svenska mästare. Wibax Piteå tog sig upp i allsvenskan i innebandy. MSSK gjorde hockeyresan från en liten klubb i division 1 till Sverigeledande SM-vinnare med tilläggsnamnet Luleå. 

Listan på vad som är bättre nu än tidigare är längre än den motsatta.

2009 hade Piteå Skidskytteklubb aldrig haft någon senioråkare. Nu har Hanna Öberg och Anna Magnusson vunnit en hög med OS- och VM-medaljer och Elvira Öberg slagit igenom i världscupen. Dessutom har klubben två herråkare i landslaget. Det som har skett hittills är inte hälften av vad som lär komma. Klubbens bästa åkare har stora möjligheter att prägla hela det kommande decenniet. För Piteå. För Norrbotten. För svensk vinteridrott.

Skidor har alltid förknippats med Piteå. Men aldrig i sådan omfattning. Charlotte Kalla har tagit 17 OS- och VM-medaljer sedan övergången till Piteå Elit 2012. Det är ofattbara siffror. Piteå har fem åkare i världscupen nu. Ytterligare ett par är precis bakom och ett koppel unga lovande lokala namn kan kliva in om något år.

Mycket talar för att Piteås två elitklubbar på snö kommer att fortsätta dominera.

Hanna Öberg, Charlotte Kalla, Faith Ikidi Michael. Tre världsstjärnor som förgyllde ett årtionde. 

De kommer hänga med in i nästa också och de får sannolikt sällskap av fler på världstoppen. 

Nils Lundkvist, Pål Jonsson, Elvira Öberg, Wilma Marklund, Fanny Blanck. Fem av alla unga namn som potentiellt kan dominera det kommande decenniets lokala idrott. Framtiden ser ljus ut.