Debutanterna avgjorde för nya Tre Kronor

Debutanterna klev fram när nya Tre Kronor besegrade Tjeckien i Karjalaturneringen.

Ung som gammal.

Jonathan Davidsson, 21, sköt vinstmålet i 3–2-segern och målvakten Lars Johansson, 31, räddade 24 av 26 skott.

8 november 2018 21:23

Tre Kronors har elva debutanter i Karjalatruppen – säsongens första landslagsturnering – och tio fanns på isen i Tipsport Arena i Prag.

Efter två perioder med bra och produktivt spel tröt orken i tredje perioden då tjeckerna forcerade för en kvittering. Men svenskarna höll undan.

Det var fantastiskt roligt, bättre än jag hade förväntat mig. Jag var lite spänd innan matchen och kände inte glädjen då, men det släppte när matchen började, sade Davidsson, Djurgårdsforwarden.

Iskallt mål

Han sköt iskallt 3–1-målet, det som skulle bli det matchvinnande, i den andra perioden då Tre Kronor gick från 1–1 till 3–2-ledning. Han blev frispelad av Joakim Nygård och sköt pucken via stolpen till höger om tjeckiske målvakten Jakub Kovar.

Jag har mitt hörn där jag brukar skjuta. Jag siktade där och den satt fint. Det kändes som jag fick hur mycket tid som helst, sade Davidsson.

Lars Johansson grämde sig över sina två insläppta mål – men var desto mer nöjd över sitt spel när Tjeckien forcerade i sista perioden och tvingade honom till elva räddningar.

Det gick ändå bra och trots två lite billiga mål så tyckte jag det gick bra i sista perioden när de tryckte på, sade målvakten som har högst räddningsprocent i KHL där han gör andra säsongen i CSKA Moskva.

Åttonde äldsta

Johansson är den äldste debutanten i Tre Kronor på tolv år och går in på åttonde plats i listan över de äldsta debutanterna i historien.

Är det bra eller dåligt, det är frågan, skrattade Johansson och fortsatte:
Man är inte jätteung längre, men jag tycker jag spelar min bästa hockey just nu vid 31 års ålder, sade Johansson.

Ytterligare en debutant klev fram som målskytt – även det en Djurgårdsspelare. Jakob Lilja satte 1–0 i den första perioden, framspelad av Luleådebutanten Emil Larsson. Nick Sörensen gjorde 2–1-målet och totalt svarade debutanterna för fyra av sju poäng.

I den tredje perioden spelade svenskarna uppoffrande och täckte massor av skott när tjeckerna tryckte på. Signifikativt för ett lag med så många debutanter och med totalt endast 241 landskamper i truppen, tyckte Davidsson:

Speciellt i slutminuterna lägger man märke till hur alla offrar sig och verkligen spelar för något som är stort för alla.

Tjeckiens lag hade sammanlagt 842 landskamper tillsammans.

Tre Kronor reser på fredagen till Helsingfors där Karjalaturneringen avslutas i helgen med matcher mot Ryssland (lördag) och Finland (söndag).

Fakta: Äldsta Tre Kronor-debutanterna

1) Torsten Tegner, Järva, 34 år och 3 månader, 1923.

2) Johan Åkerman, HV71, 34 år och 24 dagar, 2006.

3) Stefan Gustavson, AIK, 33 år, 4 månader och 23 dagar, 1999.

4) Göte Sundqvist, Ludvika, 33 år, 4 månader och 6 dagar, 1955.

5) Tor Eriksson-Toresjö, Matteuspojkarna, 31 år och 11 månader, 1934.

Källa: www.swehockey.se.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!