Carlsson från Abisko snabbast på polcirkeln

Hela vägen från Abisko hade Anna Carlsson kommit för att springa Arctic circle race, och det var ju tur, för hon kammade hem en övertygande vinst i damklassen med 1 timme, 30 minuter och 21 sekunder.

18 augusti 2018 16:50

Det gick minst sagt bra för Anna Carlsson på lördagens Arctic circle race, som lockade närmare 200 deltagare i år. Hon sprang in på en femteplats totalt, men blev första dam över mållinjen, bara 6 minuter och 25 sekunder efter herreklassens vinnare Mikael Andersson från Boden.

– Jag löptränar mycket fjällterräng, jag bor ju i Abisko, men jag brukar inte springa så här korta distanser. Jag är inte så snabb så jag föredrar att springa långt. Så där mellan 5-10 mil, berättar Carlsson.

Men 17 kilometer verkade passa henne som handen i handsken, med tanke på den fina placeringen och de extremt spänstiga stegen på upploppet.

– Vilken fin kombination, det här med att flyga ut till startplatsen och springa sig hemåt. Man hinner se så mycket. Fantastisk upplevelse!

Bra gick det också för fjolårets vinnare, Derek Collins från Umeå. Han förbättrade sin tid med tre minuter från förra året, men det räckte dessvärre inte hela vägen till vinst.

– Men det var fin sikt i år, och mindre halkigt också när det var lite torrare, sa han.

Med i startfältet fanns många löpare från Norr- och Västerbotten, men även mer långväga gäster…

– Vi tog nattåget från Stockholm till Jörn, sen buss och hyrbil. Vi gick upp kvällen före och springer tillbaka nu, berättade Kristina Henschen, Stockholm, som deltog även i fjol.

Snabbaste arjeplogsbo blev Oscar Löfbom på en 16:e plats med tiden 1.43.28.

Arctic Circle Race

Trailrunning-tävling. Anordnas av Silver resort i Arjeplog och Magasin Silvervägen. Startar i Guijaure och följer polcirkeln 17 kilometer till Camp Polcirkeln vid riksväg 95. Antingen flygs man ut till starten eller tar sig dit för egen maskin. Kuperad fjällterräng blandat med spångar, skogsstigar och vandringsled. Ett par hundra höjdmeters stigning, rätt mycket utför andra halvan av loppet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sofie Abrahamsson 0961–10630

Ämnen du kan följa