Bergman har imponerat stort under säsongen och var bland annat med och ledde Sverige till VM-guld i stafett i somras. Även i världscupen har framgångarna varit många. Segern på medeldistansen i Kanton (Guangzhou), där världscupen avslutas, var 28-åringens tredje för säsongen och det räckte för att han skulle säkra totalsegern i cupen.

"Egentligen har jag inte sett fram emot den här resan speciellt mycket. Det har mest känts som att jag bara skulle hit och göra jobbet. Det är en tom känsla, men det kommer säkert sjunka in och jag är självklart jättenöjd med hela säsongen", säger Bergman i ett pressmeddelande.

Överlägsen segrare

Senaste svensk att vinna på herrsidan var Johan Ivarsson 1996.

Bergman, som blev den fjärde svenskherren genom tiderna att lyckas med bedriften, var överlägsen i lördagens lopp i Kina och sprang i mål en minut och tretton sekunder före tvåan Joey Hadorin från Schweiz.

Franske Lucas Basset blev trea.

Bergmans främsta utmanare om totalsegern, norrmannen Olav Lundanes som låg tvåa – 29 poäng bakom – inför lördagens tävling, deltar inte i Kanton.

Alexandersson: "Vore coolt"

På damsidan har Tove Alexandersson redan säkrat segern i totala världscupen för sjätte året i rad. Hon tog sin åttonde seger för säsongen när hon vann medeldistansen och på tisdag kan superstjärnan bli första kvinna att vinna samtliga världscuplopp under en säsong.

"Det vore såklart väldigt coolt. Jag skulle bli väldigt imponerad av mig själv om jag lyckas", säger Alexandersson.

Världscupavslutningen fortsätter med sprintstafett på söndagen. Sverige har redan säkrat totalsegern i lagtävlingen.