Åtalad ändrade sig – pekar ut Kindberg

Den åtalade Sollefteåföretagaren gav en annan historia under rättegången än vid polisförhören. Nu pekar han ut ÖFK-profilen Daniel Kindberg som beställare för de uppdrag som ifrågasätts om de genomförts.

10 september 2019 16:56

Under rättegångsdag fyra vid Ångermanlands tingsrätt inleddes förhören med de tilltalade. Först att höras var den Sollefteåbo vars företag enligt åklagaren, skickat luftfakturor till Peab och Östersundshem för att sedan på olika sätt betalat ut motsvarade belopp till Östersunds FK eller bolaget Driftaren som ägs av klubben.

Försvaret framförde sin sakframställan under måndagen med budskapet att arbetet som fakturerats utförs. Tisdagens förhör med Sollefteåbon kretsade kring fakturering och en till synes bristfällig bokföring av de ifrågasatta uppdragen.

I polisförhör ska Sollefteåbon ha sagt att den så kallade Peabmannen beställt uppdragen i fråga, men under rättegången uppgav han att den tidigare ÖFK-ordföranden Daniel Kindberg stått för merparten av beställningarna, enligt flera medier på plats i Härnösand.

Sollefteåbon bekräftade även att en stor del av firmans kostnader, totalt 14 miljoner kronor, gått till ÖFK och Driftaren trots att företagets ekonomiska situation varit tuff.

Förhöret med Sollefteåbon fortsätter på måndag i nästa vecka och därmed flyttas de återstående förhören med de tilltalade fram en dag. Daniel Kindberg förväntas därför höras fredagen den 20 september.

Fakta: Rättegångens turer hittills

Åklagaren redogjorde under rättegångens två första dagar för hur han anser att de tre åtalade gått till väga:

Daniel Kindberg skickar instruktioner till den transportföretagaren från Sollefteå om att han ska skicka fakturor till byggbolaget Peab.

Transportföretagaren skickar faktura till den andre medåtalade på Peab. Peab i sin tur fakturerar vidare beloppet till Fältjägaren 7, där Daniel Kindberg är vd. När Kindberg senare byter jobb och blir vd på Östersundshem skickar Peab i stället fakturorna dit. Fältjägaren 7, och senare Östersundshem betalar Peab och Peab betalar transportföretagarens fakturor som ofta var på miljonbelopp.

När pengarna sedan väl nått transportföretagaren får han en faktura från ÖFK gällande sponsring eller från det av ÖFK helägda bolaget Driftaren gällande utförda arbeten på motsvarande belopp och pengarna har då kunnat komma ÖFK till godo.

Under rättegångens tredje dag gav försvaret sin syn på den påstådda ekonomiska brottsligheten. Försvaret hävdar att arbetet på fakturorna utförts och att transportföretagarens betalningar till ÖFK gäller avtalad sponsring. Gällande Kindbergs instruktioner via mejl poängterade de att allt skötts via öppna mejladresser och att det indikerar att inget funnits att dölja. Två medarbetare på Östersundshem som arbetat med ärendet internt hördes också under tisdagseftermiddagen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!