Måndag hoppas de klubbar som tagit sig till norra Allettan att förbundet och Hockeyettan ska komma överens om spelordningen. Det är som vanligt inte enkelt, men den tiden är förhoppningsvis förbi då myglet alltid fick segra.

Hur en serie lottas har ofta stor betydelse för utfallet i slutändan. I alla fall de serie där lagen möter varandra två gånger, en hemma och en borta.

Man kan tror att det är ett par årtionden bort, men jag har fortfarande i färskt minne när det var lottat och klart att Piteå skulle möta Örebro i play off till den allsvenska kvalserien. Över en natt ändrades beslutet och det fick bli en geografisk lottning rakt av istället. Det blev Piteå- Asplöven.

Några säsonger senare spelades en Alletta där Östersund toppade med Huddinge på andra plats. Lagen kom sedan att mötas i play off längre fram och då gavs tvåan Huddinge hemmafördel i bäst av tre med motiveringen att det var placeringen i grundserien och inte den i Allettan som vägde tyngre. Tänka sig. Skriver gavs för det var precis vad allt handlade om. Gavs. Allt sportsligt lämnades åt sidan.

Lika illa blev det för Piteå i en kvalserie när laget tvingades sova i bossen på väg ned till Huddinge för match en fredag, vända hem i buss för retur i LF Arena måndag. När serien "lottades" togs inga som helst hänsyn till att varenda flygstol mot Stockholm var bokad och inte ett enda hotell fanns att uppbringa i huvudstaden eftersom en avgörande kvalmatch till ett mästarskap mellan Sverige och Irland spelades på Råsunda. Tänk vad enkelt det hade varit att vända den kvalserien med Piteå- Huddinge, fredagen och reuren i Stockholm, måndag med tanke på den sportsliga rättvisan.

Läste ett kostnadsmässigt vettigt och sportsligt rättvist förslag från en rutinerad ledare i en av Piteås konkurrentklubbar. Han föreslog att alla Allettanmatcher med mer än 500 kilometers resväg skulle handla om dubbelmöten och att serien i så fall skulle delas in i följande par. Kalix/Boden, Piteå/Vännäs, Östersund/Hudiksvall, Borlänge/Enköping och Köping/Väsby. Klokt på alla sätt och vis, men jag kan tänka mig att det istället lurar svindyra flygbiljetter vid jul, nyårs och trettondagshelger för de inblandade lagen. Spännande att se var det tar vägen den här gången, men låt för bövelen den sportsliga rättvisan segraså långt som det är möjligt.

Skidskyttet har senaste året kopplat ett än fastare grepp om den svenska idrottssjäeln i stugorna. I söndagens världscupstafetter Hochpfilzen fick alla som tvivlat se att de svenska guld och silvermedaljerna inte var någon dagsslända. Ett reservbetonat herrlag vann och damerna åkte hem en andraplats bakom Italien. Just chanserna i kommande VM-stafetter i Östersund lär fylla på läktarna extra i mars. Hanna Öberg visade klassen på sistasträckan igår samtidigt som tidigare givna Anna Magnusson inte fick chansen bland de fyra. Konkurrensen om en plats i den svenska herr och damtruppen är mer skarp än tidigare. Arvidsjaurstjejen Ingela Andersson har svarat för fina insatser i IBU-cupen och knackar på A-lagsporten igen.