Men att valet kommer bli en folkomröstning om välfärden är rätt osannolikt. Sjukvården och skolan är viktiga frågor för väljarna, men valet ser snarare ut att bli en omröstning om mångfald och medmänsklighet.

Detta påtalade även Annie Lööf (C) i sitt tal i onsdags. “Höstens val blir ett värderingsval” sa Lööf och gick hårt ut mot den ökande rasismen och hatet i det svenska samhället. Centerledaren var tydlig med att den grundläggande principen om alla människors lika rätt och värde är något hon aldrig kommer att kompromissa om. Hon lovade att om Alliansen inte får egen majoritet så kommer C att söka stöd för sina förslag blocköverskridande, och aldrig förhandla med Sverigedemokraterna.

Jan Björklund (L) talade även han om vikten av öppenhet och tolerans och om vikten av internationellt samarbete, öppna gränser och handel. När Björklund tog upp framtida potentiella samarbetspartners var han överraskande tydlig med att han väljer S före SD. “Vi kan kompromissa med partier som har en annan syn på pappamånader i föräldraförsäkringen, men vi kan aldrig kompromissa med ett parti vars företrädare säger att samer och judar inte är svenskar.”

Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, beklagade sig även han över det ökande hatet och hoten. Men Ulf Kristersson talade mindre specifikt om rasism och nazism, och mer allmänt om extremism och terror. Kristersson tog upp exempel på hot som företrädare för de olika politiska partierna får utstå och nämnde då även hur Sverigedemokraterna utsätts för hot.

Självklart är det aldrig okej att hota eller trakassera någon oavsett partifärg, men Moderatledaren rörde inte ens vid det faktum att normaliseringen av Sverigedemokraternas främlingsfientliga agenda bidrar till den ökande rasismen och polariseringen i samhället. Skiljelinjen mellan Kristersson, Lööf och Björklund står glasklar nu när de alla hållit sina tal. Det handlar om synen på Sverigedemokraterna.

Ulf Kristersson sa “Vi kommer aldrig att regera med Sverigedemokraterna” och det är en enorm skillnad att lova att aldrig kompromissa eller förhandla med SD, mot att lova att aldrig regera med dem. Kristersson vill fortfarande lämna dörren öppen för Sverigedemokraterna, trots sina liberala Allianskompisars protester.

Den analys som kan göras nu när alla de borgerliga partiledarna talat är att Alliansen officiellt är död. Kristdemokraterna är borträknade. Ebba Busch Thors tappra försök att bli högerns välfärdsparti kommer inte rädda dem från att halka ur riksdagen. KD ligger för långt från riksdagsspärren på 4 % för att få de stödröster som behövs.

Alliansen utan KD blir på tok för små för att själva kunna bilda regering. Antingen får C och L svika sina löften om att aldrig samarbeta med SD, för att tillsammans med Åkesson och Kristersson bilda en blåbrun regering, eller så får de byta block. Nu har de sagt vart de vill i den saken, och den överhängande majoriteten av svenska väljare som vill ha mångfald och medmänsklighet kan för stunden pusta ut.