Vänsterpartiet har tappat bort sig i knarket

Vänsterpartiet bör fundera över sin egen roll i svensk politik istället för att göra narkotikapositiva utspel.

18 november 2019 05:00

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt meddelade förra veckan att partiet vill avkriminalisera narkotikabruk. Sjöstedt sa följande i en intervju till Svenska Dagbladet: “Jag tror inte att det går att straffa bort narkotikamissbruk, och kriminaliseringen kanske gör att man inte söker vård.”

Det är det största skitsnack Vänsterpartiet kommit med på väldigt, väldigt länge. Det är dessutom fel ur ett vänsterideologiskt perspektiv, där staten ofta ska anses har befogenheter som står över det som liberaler brukar kalla “individuell frihet”. Detta förslag är ren och skär populism, riktad mot de partyknarkare och hippies som läst sig smarta på Flashback och som tror på konspirationsteorier om att knark inte är farligt.

Det kan mycket väl vara så att missbrukare räds att söka vård med tanke på att det de sysslar med är olagligt, men hur många skulle börja med narkotika om det vore lagligt? Om Vänsterpartiet verkligen värnade folkhälsan och ville bort med de negativa effekter som missbruk medför i samhället så skulle de aldrig driva en politisk linje där staten legitimerar brukande av narkotika.

För även om Vänsterpartiet menar att försäljning fortsatt ska vara olagligt och att förslaget bara syftar till att sänka trösklarna för missbrukare att söka hjälp, så är den här typen av politik en förskjutning av vad som bör vara norm.

I flera delstater i USA har vänsterpolitiker (i amerikanskt mått vänster) legaliserat brukande av bland annat cannabis. Det tydliga meddelandet är inte att “du har ett missbruk och behöver få hjälp”, budskapet är snarare att “cannabis är inte så värst farligt”. Och steg för steg förflyttas normer och regler vilket bara gör att ännu fler hamnar i missbruk.

För precis som att du inte kör mot rött vid ett trafikljus fastän det är tomt på bilar i alla andra riktningar, så låter de allra flesta svenskar bli att knarka för att det är olagligt. Det är olagligt, det är straffbart, och vi förstår dessutom i våra hjärnor att skälet till att det är så är för att det kan vara farligt.

Vill vi leva i ett land som legitimerar osunda eller rentav farliga beteenden? De flesta svenskar vill nog inte det. Men på ett teoretiskt plan kan Sjöstedts ord verka vettiga. Till dess att några decennier gått och våra barn och unga har samma avslappnade inställning till tyngre droger som vi själva hade till folköl när vi började på att göra alkoholdebut.

Vänsterpartiet behöver se sig själva i spegeln och fundera på både vad produkten av de politiska förslag de driver i slutändan skulle kunna bli, samt vad deras roll egentligen är som parti i svensk politik.

Nu när Socialdemokraterna samarbetar med Centerpartiet och Liberalerna i diverse frågor har S vänsterlinje blivit vingklippt. Det är förstås inte av ondo utan av nödvändighet, för att kunna bilda regering och hålla extremhögern borta från inflytande. Men det finns ett hål att fylla i svensk politik på grund av detta, och den platsen borde V bara ivriga att ta.

Vänsterpartiet ska driva fackliga och arbetsrättsliga frågor. Vänsterpartiet ska kräva rättvis beskattning, där de som tjänar mer i lön också betalar mer till samhället. Vänsterpartiet ska stå upp för asylrätten. Vänsterpartiet ska rikta udden mot den högersväng hela den svenska politiska debatten tar just nu. Inte hålla på och lalla runt med populistiska dumheter som legalisering av knarkande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kata Nilsson