Nordmark är inte någon gröngöling

Du kan inte komma hur som helst från tjugoårig erfarenhet av olika politiska uppdrag och som ordförande för en av Sveriges största fackliga organisationer och tro att ingen kommer kalla dig doldis och gröngöling. Inte utan att liberala ledarsidor dömer ut dig som precis det.

12 september 2019 05:00

Det är inte precis spännande. Det var denna ledarsidas analys av de nya ministrarna som presenterades av statsminister Stefan Löfven (S) igår. Men stabilt. Stefan Löfven gör inga chansningar, och att tillsätta norrbottningen Eva Nordmark som ny arbetsmarknadsminister var ett ytterst o-märkligt val.

Det hade varit mer spännande om Löfven valt en mer vänster-profilerad person till posten, för att skrämmas lite med Centerpartiet och Liberalerna. Men januari-avtalet ska genomföras, och det är många arbetsmarknadspolitiska punkter i avtalet som kan förvirra.

När Ylva Johansson (S), den förre arbetsmarknadsministern, blev nominerad till EU-kommissionär skrev denna ledarsida en önskelista på egenskaper hennes efterträdare i regeringen skulle ha. Bland annat att hen skulle behöva klara av förhandlingarna med Centerpartiet och Liberalerna. Både att ha en stark socialdemokratisk kompass men också att ro dessa förhandlingar iland.

Detta är onekligen något som tidigare TCO-ordföranden Eva Nordmark verkar klippt och skuren för, och kanske kan man gissa att Löfven läste Piteå-Tidningens ledarsida innan han gav sig ut på ministerjakt. Kanske, eller så är Löfven bara väldigt smart.

Men trots att Nordmark är en stabil och klok rekrytering var det som sagt ingenting spännande över statsministerns nya regeringskollegor. Detta tyckte uppenbarligen flera höger-ledarsidor också, och det måste ju vara extra segt när man vill hitta något att klaga på. Som socialdemokratisk ledarskribent fanns inte så mycket analys att göra än att läget i regeringen är stabilt och att Stefan Löfven gärna spelar säkert.

I Expressen var Linda Jerneck snabbt ute med en krönika om hur skönt det kommer bli för Ylva Johansson att slippa det enorma uppdrag som Nordmark nu istället får axla. I rubriken kallar Jerneck Nordmark för “gröngöling” som om hon vore en nobody plockad från gatan, och flertalet andra tidningar har även beskrivit Nordmark som doldis.

Vad detta talar om för oss är att det finns en stor frustration hos politiska kommentatorer, som helst vill se konflikter och skiljelinjer att banka på. Det talar också om det som denna text inleddes med, att komma från Luleå och ha arbetat utom stockholmmedias ledarsidors radar automatiskt gör en till en doldis.

Centerpartiet och Liberalerna kan vara glada. De har fått statsråd som Centern och Liberalerna kommer kunna prata med. Detta är naturligtvis otroligt viktigt för Centerns och Liberalernas egna politiska intressen.

Stefan Löfven kan också vara glad. Han har tillsatt statsråd som Centern och Liberalerna kommer kunna prata med. Och en fungerande dialog mellan S, C och L är allt som det här landets politiska framtid hänger på.

De enda som egentligen inte kan vara glada är ledarskribenter som önskat något mer spännande att skriva om. Men, och det kanske är för att denna ledarsida är S-märkt och inte höger, det kanske ändå är så att det är viktigare att staten fungerar stabilt än att ha något mumsigt att skriva om.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kata Nilsson