När behoven är störst är medicinen som dyrast

Det sägs att kapitalismen är rationell, men hur rationellt är det att priserna höjs på mediciner när folk behöver dem som mest?

I Italien råder det stor brist på andningsmasker. Men när frivilliga ville 3D-printa en del vägrade de privata företagen att bistå. Deras företagshemligheter var tydligen viktigare än att rädda liv.

I Italien råder det stor brist på andningsmasker. Men när frivilliga ville 3D-printa en del vägrade de privata företagen att bistå. Deras företagshemligheter var tydligen viktigare än att rädda liv.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Ledare2020-03-22 16:42
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När börserna kraschar, folks besparingar går upp i rök, Volvo permitterar nästan alla sin anställda och flera hundra varslas i Lycksele på en och samma dag är det kanske läge sig att stanna upp och fråga om vårt ekonomiska system verkligen är optimalt?

Kapitalismen är vår tids överideologi, den dominerar vårt tänkande så kraftigt att knappt någon ens på vänsterkanten orkar med att ifrågasätta den längre. Men vad är ens kapitalism?

Det är ett ekonomisk system där några få äger produktionsmedlen, det som krävs för att producera något, och vi övriga arbetar för dem som äger. Priset på marknaden sätts av tillgång och efterfrågan, och kapitalistens mål måste alltid vara att maximera vinsten. Detta är inget val, den dagen slutar se till att öka vinsterna kommer bli omsprungen av andra och snart inte längre vara kapitalist.

Detta system leder till en enorm snedfördelning av resurser, 2153 rika äger mer än 60 procent av befolkningen. Med makten över produktionen kommer makt – ofta större makt än våra folkvalda politiker har.

Just nu finns det många exempel på kapitalismens irrationalitet. I Italien är krisen som allra värst, över 3400 personer har dött. Där råder det enorm brist på sjukvårdsutrustning. Som en lösning vill några frivilliga 3D-printa en del till en andningsmask som det är stor brist på. I stället för att bistå vägrade företaget som tillverkar denna del att dela med sig av ritningarna. Deras "företagshemligheter" var tydligen viktigare än att rädda liv.

Just nu pressar investerare på läkemedelstillverkarna att höja priserna på medicinerna för att öka vinsterna. Också i Sverige höjer läkemedelsföretagen priserna, trots att varuförsörjningsnämnden redan har ingångna avtal med satta prisnivåer. William Hahne, vice partiledare för fascistpartiet Alternativ för Sverige, såg sin chans att sälja ansiktsmasker för 759 procent dyrare än normalt.

Ett annat exempel på kapitalismens irrationalitet detta är just in time-samhälle. Det kostar att upprätthålla lager, för att minska kostnaderna skärs lagren ner till ett minimum och i stället satsas på leveranser exakt när de behövs. På kort sikt minskar kostnaderna, men vad händer när det blir glesare mellan leveranserna? Denna sårbarhet ser vi just nu drabba bland annat sjukhusen.

Vad lämnar detta försök till kritik av kapitalism oss? Just nu är det väl ingen borgerlig politiker som är nöjd över att de privatiserade apoteken 2009 och därmed också avskaffade centrala lager. Och varför har vi gjort oss beroende av Apotekstjänst för att leverera livsviktigt material till sjukhusen? Vilket lett till att hundratals operationer ställts in redan innan coronakrisen började.

Just när vården är hårt belastat vill vi ju alla vara säkra på att vård ges efter behov, tyvärr går inte det att garantera det längre. Med införandet av privata sjukförsäkringar kan patienter kan köpa sig före i vårdkön.

I Stockholm där coronakrisen är som värst är vården sönderprivatiserad. Ju fler privata företag vården är uppdelad på, ju svårare blir det att samordna och prioritera resurserna rätt. I Spanien har därför regeringen nu beslutat att förstatliga all privat sjukvård. Nu är det kanske läge att göra samma sak här?

Kapitalismen är inte rationell – många gånger är det automatiserad idioti. Därför måste samhället åtminstone ha kontroll över det viktigaste.