Fokus på mäns våld mot kvinnor

Kampen för jämställdhet börjar med kampen mot våld, och våldets uppkomst.

Var tredje kvinna i Europa uppger att de någon gång utsatts för våld eller trakasserier.

Var tredje kvinna i Europa uppger att de någon gång utsatts för våld eller trakasserier.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2019-11-19 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kampen för jämställdhet står främst på tre ben: makten, lönen och våldet. Var tredje kvinna i Europa saknar eget arbete vilket ju är grunden för självständighet. Lönegapet mellan män och kvinnor på EU-nivå ligger på 16 %, och var tredje kvinna någon gång utsatts för våld eller trakasserier.

I Sverige ser det något bättre ut, men det är ju egentligen bara skrämmande, eftersom vi i Sverige är långt ifrån jämställda men ändå bevisligen drar upp EU-snittet. Våldet mot kvinnor måste bekämpas på olika sätt, där en del är just att fördela makten jämställt så att det förs upp på den politiska agendan att kvinnor ska möjlighet till egen försörjning och rättvisa löner.

För om du är beroende av en man för att klara dig ekonomiskt är det också troligare att du stannar kvar i en destruktiv relation. Mannen har lönen, och därför också kan bruka våldet. Jämställdhet på alla politiska nivåer krävs för att skapa ett jämställt samhälle, och det börjar med makten.

Politikens uppdrag är att utveckla samhället och fördela dess resurser, utifrån demokratiska principer. Då går det inte att halva befolkningen är underrepresenterad när de politiska besluten fattas. Samtidigt måste vi arbeta idékulturellt, organisera oss ideellt, och bilda opinion från civilsamhället för att påverka politiken.

Några som gör helt rätt är Kvinno- och Tjejjouren Pärlan i Älvsbyn, som arrangerar Shine The Light, en vecka av fokus på mäns våld mot kvinnor. Under måndagen arrangerades en lunchföreläsning med Tina Hollstedt, om att ta sig tillbaka från ett trauma. Och veckan fortsätter.

Imorgon föreläser Jesper Fundberg om mäns ansvar för mäns beteende. Fundberg är etnolog och har forskat om maskulinitet. Han har skrivit mycket på ämnet maskulinitet och könsnormer, och är verksam i Malmö där han arbetar med maskulinitetsfrågor på polisutbildningen och Polismyndigheten.

På torsdag arrangeras även ett samtal mellan kvinnorättsaktivister Maria Rashidi och frilansjournalisten Elisabet Omsén. Rashidi har skrivit en självbiografi som heter “Bränd Frihet”, som är en personlig berättelse om hederskultur, och är aktiv debattör i kvinno- och jämställdhetsfrågor.

Alla dessa event arrangeras alltså av Kvinno- och Tjejjouren Pärlan i Älvsbyn, som uppenbarligen gör sitt jobb för att inte enbart hjälpa kvinnor ur våldsamma relationer utan även jobbar förebyggande med just den här typen av satsningar på föreläsningar och folkbildning. Vilket behövs.

Att vi lever i ett patriarkat gör som sagt delvis att kvinnor på många sätt är i beroendeställning gentemot sina förövare, rent juridiskt och ekonomiskt. Men det innebär också en kulturell inställning som skapats av de könsnormer och krav som kommer i och med att du föds med snippa eller snopp. Män lär sig att sex är en rättighet, att kvinnor är ägodelar, och att våld är berättigat.

Långt ifrån alla män går så långt som att slå, men många män bidrar till den uppfattningen genom att exempelvis känna sig sårade om en kvinna tjänar mer än honom, säger ifrån mot honom, eller på andra vis inte får honom att känna sig behövd. Det är något vi alla måste ta ansvar för att ta tag i rent kulturellt för att kunna gå mot total jämställdhet i samhället, utöver de politiska vägarna till jämställd resursfördelning och samhällsutveckling.